| | | |

Македонският външен министър: Преговорите с България приключиха с 3:1 за нас

„Изходът от преговорите с България приключи с 3 на 1 за нас. Ние запазихме езика, започнахме преговори за членство в ЕС и оставихме историческите въпроси извън пътната карта.

България получи промяна на Конституцията някъде по средата на процеса – след започването на преговорите. Поради тази причина смятам, че това бе един добър компромис“

Това обяви македонският министър на външните работи Буяр Османи.

„В обществото има консенсус, че конституционните промени не нанасят вреда“, обобщи той.

На въпроса, защо е срещу поискания референдум от страна на опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ за Договора с България Османи отговори:

„По същество никой не е срещу промените в Конституцията. Дори и във ВМРО-ДПМНЕ има хора, които смятат, че това е в интерес на македонския народ и на държавата.

Това означава и институционално дефиниране на отношенията между мнозинството македонски народ и българското малцинство. За първи път в най-висшия държавен документ се определя това отношение и това става по искане на България.

Ако ние бяхме поискали това нещо, това нямаше да го получим“.

„Въпросът за промяната на Конституцията измести дебата за идентичността от това кой какъв е бил някога в дебата за правата на човека. Това е една голяма победа за нас, защото изместихме дебата за правата на малцинствата и правата на човека“, каза Османи пред местната телевизия „Сител“, цитиран от БГНЕС.

„Референдум за Договора с България не може да има. Това е един международен договор.

Охридското споразумение, Договорът с България и Преспанското споразумение са трите стълба на Македония. Няма как те да бъдат премахнати“, каза още Буяр Османи. Той смята, че „проблемът с интерпретацията на историята е реален“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts