| | | | | |

“Продължаваме промяната” с цялостното си присъствие във властта и политиката опорочиха самото значение на думите “правосъдна реформа”

Реших да прочета предизборната програма на “Продължаваме промяната” в частта за правосъдие и борба с корупцията. От прочетеното могат да се направят следните изводи.

от фейсбук профила на Димитър Стоянов

снимка Архив


1.Първо по приорирет в тяхната предизборна програма е смяната ръководствата на органи като КЗК, КФН и БНБ.

Не избирането на парламентарна квота за блокирания от “промяната” Висш съдебен съвет, което трябва да е ключов приоритет изобщо, а овладяването на регулаторните органи.

Съдейки по практиката на ПП това ще стане по модела “КЕВР”, който беше учебникарски промер за две неща – политическо овладяване на регулатор от една страна и поредното погазване на Конституцията от друга.

2.На второ място стои мярка с текст “довършване на закриването на институциите, създадени да работят срещу хората” (каквото и да значи това) с допълнение, че ще се правят промени по линия на КПКОНПИ.

Тоест приоритет отново няма да е нито правосъдната реформа, нито борбата с корупцията, а трудоустрояването на пенсионирания милиционер Бойко Рашков.

3.На трето място ще сложа няколко цитата. Те ме подсетиха за една фраза, която знам от дядо си – “много говориш, а пък нищо не казваш”. Когато не си в състояние да формулираш нито една мярка в сектор “Правосъдие”, то започваш да запълваш всичко с безсмислени лозунги.

“Търсене на отговорност от политически личности, участвали в корупционни практики, чрез новата антикорупционна комисия с разследващи функции и чрез специално обучени нови кадри, които не са били част от системата.”

“Ограничаване на произволното и практически безсрочното командироване на съдии, прокурори и следователи, което се използва за поставяне на ключови позиции на удобни лица и за пренасочване на неудобните.”

“Изграждане на нов затвор на територията на град Банкя по европейски стандарти.”

“Ограничаване на всевластието на главния прокурор – премахване на концентрацията на надзора за законност от ръцете на главния прокурор, алтернативно премахване на фигурата на главния прокурор.”
……………………………

Няколко думи за финал – “Продължаваме промяната” с цялостното си присъствие във властта и политиката опорочиха самото значение на думите “правосъдна реформа”. И тяхната програма го доказва за пореден път

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts