| | | |

ГЕРБ, БСП и ПП се хванаха за гушите заради кризата и евентуалните коалиции

Предизборната кампания е в ход и с нея започват и най-зрелищните политически сблъсъци в ефира на bTV. Във времето до изборите в ефира ни ще се провеждат традиционните дебати по важните въпроси, които вълнуват всички българи.

Всяка дискусия се провежда по правила и регламент, изработени от bTV. Тази неделя думата взеха трима кандидати от листите в столицата – Тома Биков от ГЕРБ-СДС, Калина Константинова от “Продължаваме промяната” и Георги Свиленски от БСП.

Въпросът кой счупи държавата нажежи страстите в предизборния дебат между ГЕРБ, БСП и ПП.

Държавата се счупи от тежката политическа криза, в която влязохме още май м. г., и която т.нар. партии на “промяната” и протеста ни вкараха. Това заяви в дебат по bTV Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

През есента на миналата година, при актуализацията на бюджета, министър Асен Василев отказа да приеме, че токът скача и нямаше компенсации, допълни той.

Инфлацията е световен феномен. Ние заварихме счупена държава с 1 млн. бедни пенсионери и празни хладилници, разкри Калина Константинова.

Ние управление нямаме от година и половина реално, разкри Биков. Вие не сте оставили пари за пенсии дори, обърна се той към ПП.

Излишък не сте оставили, ще го видим в края на годината. Догодина ще има дефицит от 11 млрд. лв., защото сте социалисти.

“Взеха се редица глупави и неграмотни решения в сферата на икономиката“, коментира още той.

Георги Свиленски от БСП заяви, че по тяхно предложение пенсиите са се вдигнали през тази година.

ГЕРБ отново ни готвят постна пица в бюджета, отговори Калина Константинова.

Какво ще каже “промяната” за покупателната способност? Със 100 лева преди 3 години можеше да се купи с 30% повече, отколкото сега.

Трябва да има грижа и социален пакет. Стремим се към 900 лв. минимална пенсия и 800 лв. минимална заплата, допълни Константинова от “Продължаваме промяната”.

Тримата се сджавкаха и за въпросът с газа. Биков отново изтъкна, че се купува по-скъп газ през посредници.

Свиленски пък обвини ГЕРБ, че по време на кампанията изтъкват неистини относно БСП и политиката за Газпром.

“Какви глупости говорите вие през цялата кампания”, заяви той и допълни, че Нинова никога не е гласувала за решение да се преустанови договорът с доставчика.

На въпрос от Константинова дали ГЕРБ ще направят коалиция с ПП без Асен Василев и Кирил Петков, Биков заяви, че не зае ГЕРБ и ПП да имат общи избиратели с тях.

“От време на време излезе г-н Петков, каже някоя лакърдия, и след това всички се упражняват върху това. Ще разговаряме с всички, които са проевропейски. Защо мислите, че някой от нас би искал да говори с Кирил Петков?”, коментира той.

Тома Биков попита Константинова и каква е разликата между БСП, „Възраждане“ и партията на Стефан Янев, тъй като ПП искат да управляват с БСП, но не и с другите две партии.

„През тези седем месеца коалиционните партньори, с които се разбирахме най-добре и имахме обща визия, бяха „Демократична България“ и БСП. Сега просто трябва да си довършим работата“, отговори му тя.

“Няма никакъв вариант да преговаряме с ГЕРБ, нито да управляваме с тях. Всеки глас за ГЕРБ е глас за нестабилност, каза още Константинова. И попита Свиленски: Има ли някакъв вариант в този свят и вселена БСП да управлява с ГЕРБ?

Не, г-жо Константинова, няма – отговори той. И допълни: „Седем кампании водя, никога нищо няма да правим с ГЕРБ.”.

Няма да ви откраднем БСП, вземете си го и правете каквото искате с него, коментира Тома Биков. Той каза, че без ГЕРБ правителство не може да има, защото ще са първа сила.

И обяви, че партията на Борисов ще разговаря с всички европейски партии. Но не с „Промяната”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts