| | | |

Грандиозен СКАНДАЛ! Пламен Абровски изнася шокиращи факти за “Промяната” и “Капитан Андреево” , последствията за България ще са страшни

Акцията на “Капитан Андреево” бе да махнем един, за да сложим друг. Лъжа е, че сме изяли тонове храна с пестициди.

Това каза пред frognews.bg председателят на земеделската комисия в предишния парламент Пламен Абровски.

снимка Архив

Ето какво сподели още той по отношение на доклада на ЕК относно проверките на храните, които държавата извършва от май т. г. на “Капитан Андреево”:

-Г-н Абровски, какво ни казва доклада за одита на ЕК на ГКПП “Капитан Андреево”?

-Важно е да отбележим, че когато ЕК идва на одит, тя одитира това, което вижда в момента. Още веднъж подчертавам – описва видяното в момента.

Тоест, когато през юли месец тази година те са отишли на “Капитан Андреево”, са констатирали, че българските власти не могат да гарантират извършването на адекватен контрол към юли месец 2022 г. Това е есенцията на доклада.

-Употребява ли се за политически цели темата за “Капитан Андреево”?

-Сега вече да. Но според мен, колкото повече гледам фактите, все повече в мен се затвърждава убеждението, че там е имало поет ангажимент да се изпълни поръчка.

Установявам, че всички действия са били насочени към това – да сменим един с друг. И ще ви кажа фактите, без да съм адвокат на никого.

В първият ми разговор с Кирил Петков през декември м. г. , той ми каза, че искат да извадят БАБХ от министерство на земеделието. През декември месец аз разбрах, че целта на ПП да прави тази структурна реформа е само и единствено заради “Капитан Андреево”.

Отиваме нататък- януари започна да се говори, че “Промяната” искат да правят промени на граничния пункт. Т. е те още преди изборите са знаели, че нещо трябва да направят там.

Значи от декември 2021 г. знаеш, че нещо ще правиш на “Капитан Андреево”. Поради тази причина си назначиха изпълнителен директор на БАБХ и така я овладяха цялата.

След това бе назначен зам.-министър на земеделието, който уж да гарантира политическата независимост на БАБХ. Слава Богу, агенцията не бе изведена от МЗХ, но това не значи, че тя е действала независимо.

-Как се развиха нещата?

-Шест месеца по-късно, през май месец те отидоха на “Капитан Андреево” и започнаха да правят промени, без да са се подготвили. Защото най-малкото е, след като си решил да махнеш една лаборатория, да подготвиш друга.

И когато отидеш и кажеш на действащата лаборатория, че тя от утре няма да работи, ти паралелно до нея трябва да сложиш друга лаборатория.

Но от датата на назначаване на изпълнителният директор и на зам.-министъра до май не е извършено нито едно вътрешно действие да се подготви тази смяна.

Отива се и се казва – от тук започва държавата. Но се оказва, че държавата е изключително неподготвена. Започват проблемите, които вместо да ги решиш, започваш да ги задълбочаваш.

-Какво имате предвид?

-Неофициално видях няколко доклада, в които служители, включително и на централната лаборатория, сигнализират ръководството на БАБХ за проблеми и съмнения, че държавата няма да се справи.

Поради тази причина едва юни месец, забележете, държавата стартира обществена поръчка за закупуване на лабораторно оборудване. Между другото тази обществена поръчка все още не е финализирана.

На 24 юни ти сам казваш на ЕК: “Елате да ме одитирате”.

И си бил с пълното съзнание, че нямаш капацитет. Тук не говорим само за лабораторните изследвания. Имайте предвид, че в доклада много малко е засегната дейността на лабораторията.

ПП удобно се фокусира върху дейността на лабораторията, а пропускат дейността на БАБХ, която е ръководена от “Промяната”. Одитът много малко засяга лабораторията. Той казва, че там няма никаква организация. И между другото дава препоръка, че нещо спешно трябва да се направи.

-И какво ще се направи?

-Държавата нищо не е свършила до момента. Ако спазваме закона и утре започнем подготовка за закупуване на лаборатория, това ще отнеме поне 6 месеца.

За мен това означава, че ние отиваме, създаваме един хаос, който се констатира от ЕК, и след това се казва ,че в условия на неотложност, може би тази дейност трябва да се даде на друг. Не виждам друга логика.

Другото означава, че на тези места са сложени хора, които по никакъв начин не могат да се справят със задълженията си.

Пуснал съм искане за достъп до обществена информация сегашният министър да направи публични всички документи, свързани с “Капитан Андреево”.

Имам и още един аспект. От ПП коментират, че не се е изследвало това, което е минавало. Как го доказваме обаче?

-Любопитното е да разберем.

-С екстраполация за назад на данни за напред. Но чух нещо, които съм го написал в искането си за достъп до обществена информация, а именно, че държавната лаборатория няма капацитет да изследва толкова много проби.

В доклада пише ,че някои от методите, с които държавата изследва, не са акредитирани.

Вие знаете ли това какъв голям скандал е? Знаете ли какво е отношението към България! Не ми се говори за Шенген и последствията какви са!

-Какво може да последва?

-Комисията ни казва, че БАБХ не дава никакви гаранции. Това означава, че от утре тя може да разпореди тировете повече да не се проверяват на българската граница.

Проверяват гранична и митници, и оставят пломбирани тировете с чушки, примерно, да отидат за Белгия. И там белгийското БАБХ да ги отваря, изследва и проверява.

Е за какво тогава ни е ЕС, за какво ни е Шенген и свободно движение на стоки и капитали?! Знаете ли какво ще се случи с Турция, ако на белгийската граница хванат тир с пестициди.

-Какво?

-Това означава, че тирът трябва да се върне и да направи същия разход, или трябва да плати на турския оператор, за да се унищожи продукцията в Белгия.

А знаете ли как ще се отрази това нещо на стокооборота с Турция и на отношенията на България с Турция?! За тази работа някой трябва да мисли. Темата премина границата на политическото.

-В такъв случай не мислите ли, че е вредно за България този доклад да се използва за политическа дъвка? Темата не е ли изцяло експертна?

-Вижте, аз възнамерявам утре да публикувам целия доклад на моята фейсбук страница. Така всеки един човек ще види за какво става на въпрос и всеки ще си направи изводите.

-Казват ни, обаче че сме изяли тонове храни с отрова.

-Нито Кирил Петков, нито Асен Василев могат да докажат, че ние сме изяли тонове храна с пестициди. Защото няма как да го докажат, няма документи. Те предполагат.

-Но това не плаши ли хората?

-Това е най-грозното. Виждаме как се прави аналогия със стената на язовир Огоста с трагедията в трите карловски села. Не може да се заиграваш за политически цели със страховете на хората.

ПП разпространяват вестниче, в което бях шокиран да видя, че вътре са написали как са направили ДДС на брашното “ 0 %”.

Това предложение бе само мое и ако отворите протокола от гласуването ще видите, че и двата пъти цялата парламентарна група на ПП гласуваха “против”. А това е лъжа.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts