| | | |

Росен Христов: Получихме отговор от “Газпром”. Комуникацията върви бавно

“Положението от бурите в Бургаско е тежко. Възстановено е почти цялото подаване на електричество. Тепърва ще се установят щетите и ще се възстановят високоволтовите мрежи. Ще отнеме повече време. Трябва да намерим бързи варианти. Нещата са овладени.”

Това каза по БТВ енергийният министър Росен Христов.

“Ток ще има, газ също ще има. Подготвяме търгове, тази седмица ще обявим част от тях, за да обезпечим сигурни източници на доставки.

Ще имаме диверсифициран пазар за 100 процента от нуждите ни. Цената трябва да е икономически изгодна.

Направихме среща с браншови организации. Таванът е 250 лева. Цената би трябвало да пане. По заявки и комуникация с Газпром, около 1/3 от газа би бил от Газпромекспорт.

Получихме отговор от “Газпром”. Комуникацията върви бавно. Готови са да дискутират нашите изисквания. Изпратихме им всичко. Взеха се тайм аут за да договорят нещата.

Имаме предвид Булгаргаз – той е контрагент по договора. Те с кого комуникират си и е техен проблем. Очевидно е, че те имат газ, значи причината е друга. Дискутира се от всички министри в Европа.

Русия използва доставките на газ за да оказва влияние. Това е факт. Ние можем да се оправим без тях, но ако получим от тях, е по-добре. Когато елиминираме един доставчик, ставаме зависим от другите.

Не мога да говоря еднозначно кой наруши договора с “Газпром”. Много е важно да сме изправна страна по договора.

Ние не искаме да ходим на арбитраж изобщо, затова се опитваме да го получим. Цената му е изгодна. След това ще видим дали те или ние имаме причина да повдигнем претенции.

Скъпоструващо начинание е да се води арбитраж. Трябва да не се разгласява информация, за да подготвим нашата позиция.

Газ за ноември и декември няма договорен. Но има източници. Тази седмица договаряме втечнен газ за ноември и декември.

Договорът с “Газпром” е за 3 млрд кубични метра. Договорът с Газпром изтича през декември. Какво правим – продължаваме да говорим или го прекратяваме. Какво се прави по средата на годината – нито едното, нито другото.

С тези 7 танкери щяхме да осигурим 20 процента от нужния газ. С азерския 30 процента стават 50%. А останалите?! Няма алтернативни оферти.

Договорът за втечнения газ на “Шиниър” през октомври е най-скъпият в микса.

Офертите сега ще са по-евтини. Ако не бе танкера, цената щеше да е още по-ниска. Има газ, важна е цената. На бизнеса не върши никаква работа при цена на газа над 250 лв.

Лукойл доброволно ще оптимизират цената. Навсякъде в ЕС се предвижда намеса на държавата в пазара.

Предложиха ми поста от президентството. Ние не се познаваме с Радев. Те по свои канали се свързаха с мен, търсеха човек с международен опит, без контакти с български енергийни дружества.

Проведох разговор с президента и екип. Дипломата ми е от университета Сан Диего в Калифорния. Икономист съм с опит в енергетиката.

Славина Иванова ме съветва по международните проекти. Специалист е, завършила е това нещо и се занимава с компании.

Професия е управлението на енергетиката, хоби е ветроходството. В енергетиката съм по-добър.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts