| | | |

Гроздан Караджов: Изумен съм, министърът не е добре запознат с темата за язовирите

“Изумен съм от обвиненията и особено от предложенията на министъра на регионалното развитие за аварийните ремонти на язовирните стени. Очевидно е, че той не е добре запознат и някой го е подвел за състоянието на нещата.

Никакви незаконни практики не се прикриват! Напротив – целта е язовирите да бъдат законно ремонтирани и законно въведени в експлоатация.”

Това написа във фейсбук бившият регионален министър Гроздан Караджов. Повод за поста му стана брифинг на служебните министри на икономиката Никола Стоянов и на регионалното развитие Иван Шишков от по-рано днес по темата.

Ето пълния пост на Караджов:

снимка Архив

Изумен съм от обвиненията и особено от предложенията на министъра на регионалното развитие за аварийните ремонти на язовирните стени. Очевидно е, че той не е добре запознат и някой го е подвел за състоянието на нещата.

Никакви незаконни практики не се прикриват! Напротив – целта е язовирите да бъдат законно ремонтирани и законно въведени в експлоатация.

Няма никакво съмнение, че язовирите, за които се говори, са в лошо състояние и са опасни за населението. Затова трябва да бъдат взети незабавно мерки, за да не се стига до трагедии като тази в село Бисер.

Има специална наредба за язовирните стени, в която изрично е описано кога може да се пристъпи към авариен ремонт – когато има доказан риск от авария. Такъв доказан риск има при всички визирани язовири. Работната група, която анализира ситуацията, беше категорична за това.

Законът разрешава в тази ситуация ремонтът да започне веднага, като нужните документи се издават в процеса на работа или накрая.

И което е най-важното – обектът се въвежда в експлоатация с акт 16, т.е. той става абсолютно законен, с ясен собственик, с категорични гаранции за безопасност.

Какво ще стане, ако се приеме предложението на министър Шишков язовирните стени да бъдат обявени за търпими обекти?

Те никога няма да могат да бъдат узаконени! Няма да им бъдат издадени нужните документи. Няма да имат акт 16 и на много от тях собствеността ще е неясна. Няма да има гаранция за тяхната безопасност.

Което е предпоставка за нова трагедия!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка фейсбук

Similar Posts