| | | |

Червена линия: Тошко Йорданов каза забранената коалиция

Ние с ГЕРБ и ДПС коалиция няма да направим. Това каза пред Нова телевизия Тошко Йорданов от партия „Има такъв народ“ (ИТН), който се появи в студиото облечен в черни дрехи.

„Има и някои невъзможни неща. Независимо дали Борисов е начело на ГЕРБ или не. Ние такива политически врътки не сме правили и не искаме да правим“, заяви той.

„Относно „Продължаваме промяната“ (ПП), наше лични убеждение е, че Кирил Петков и Асен Василев не трябва да са в изпълнителната власт“, уточни той.

„С ПП отношенията са сложни. ПП-тата са склонни да изиграят един танц с ГЕРБ, ако Борисов се оттегли като председател. Ние такива политически врътки няма да правим и не сме правили.

Що се отнася до самите ПП – въпрос на разговори. Наше твърдо убеждение е, че Кирил Петков и Асен Василев не трябва да са в изпълнителната власт”, добави той

„Постоянно се опитват някакви внушения да се вкарат, че е възможно някаква съвместна коалиция с ГЕРБ“, възмути се Йорданов.

„Теоретично след изборите могат да се получават разни конфигурации, дали ще бъде наречено програмно или експертно правителство. Теоретично е възможно да се водят разговори. Но ние правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС няма да подкрепим. Така че спрете да задавате въпрос за нас и ГЕРБ. Знам, че това е опорка на ПП-тата“, сопна се кандидат-депутатът.

Той изтъкна, че не знае какво ще се случи след изборите, но по начина, по който ПП разговарят, те си отрязват много възможности.

„С ПП се работи изключително трудно. Ако те продължават да се държат по същия начин, с тях не може да се работи“, обясни той.

„Не може министър-председател да се държи като Бойко Борисов със същия манталитет и да взема еднолични решения“, допълни представителят на ИТН.

„Ако ще има правителство, то трябва да работи по ясна конкретна програма със срокове. За да не може после да се случва това, което случва в момента“, каза той и изброи няколко лъжи на „Промяната“.

„Тръгнаха да лъжат, че Слави бил мафиот. Той, разбира се, че ще го осъди“, категоричен беше той. „Такива дребни и едри лъжи не могат да съществуват“, заяви Йорданов.

Той разкри един от основните недостатъци на Петков и Василев: „Те не могат да надмогнат собственото си его. Можеше да има правителство и без да се разпада този парламент. Можеше да има правителство с третия мандат“.

„Разговорът не трябва да е на тема кой кого обича и кого мрази, а да се поставят конкретни теми. Не можеш да излезеш и да се изплющиш, че някой е мафиот просто ей така“, възмути се Йорданов.

Според него, няма нищо страшно в нови избори: „Много се натяга пружината, ако няма правителство – идва края на света. Лошо правителство по-добре ли е?“

На няколко пъти Йорданов се оплака от опити за внушения и за пришивания на ИТН към ГЕРБ. Той даде за пример как ДБ и БСП „се целували“ предизборно и заяви, че неговата партия няма да постъпва по този начин. „Зациклихме разговора на някакви ехидни подмятания“, отбеляза водещият Виктор Николаев.

„Политическата безпътица, в която се намира страната, не се дължи на нас, а на политическата система, в която се намираме“, подчерта Йорданов по повод предложението за референдум за преминаване към полупрезидентска република.

„Ако това на някой му изглежда за опит за президентска република, това си е негов проблем. Ако ние имахме 121 гласа вече щяхме да сме държава с мажоритарно управление и стабилен кабинет“, смята той.

Водещите го помолиха да определи с по една думи лидерите на останалите политически сили, което той не пропусна да вземе на подбив:

„Това от лексикона за 5-и клас ли го извадихте?“. „За 4-и. За 5-и го минахме миналия път“, не остана длъжен Виктор Николаев.

Йорданов определи Борисов като „вреден“, Кирил Петков като „инфантилен Борисов“, Стефан Янев като „военен“, Христо Иванов като „празнодумец“.

Той, обаче, отказа да напише своята прогноза за изборите на лист и да я сложи в плик, както са помолени всички политици, гостуващи в сутрешния блок. Не се трогна и от факта, че след това психолози ще тълкуват думите му:

„И какво от това като поканите психолози? Просто ще си напълните 10 минути от предаването“.

„Сега да се правя на Настимир Ананиев, на врач, няма да стане“, отсече представителят на ИТН. Едно е преди избори, друго е след тях – всичко се променя всеки път, затова не искам да правя прогнози, посочи той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts