| | |

Бойните самолети от Граф Игнатиево вече ще излитат от летище Пловдив

Рокадата се налага заради подготовката по приемането на новите F-16

Охраната на въздушното пространство на България вече ще е от летище Пловдив, съобщиха от Министерството на отбраната.

От там уверяват гражданите, че ще има стриктно спазване на всички изисквания за безопасността на полетите поради близостта и особеностите в подхода за кацане на летище Пловдив.

Рокадата е факт от 21 септември.

“Командването и личният състав на авиобаза Граф Игнатиево осъществиха успешното пребазиране на летище Пловдив на авиационната, самолето-обслужващата и специалната техника.

Пребазирането се налага във връзка със старта на мащабната реконструкция в авиобаза Граф Игнатиево”, обясняват от МО.

Промените в досегашната база са свързани с подготовката за новите изтребители, както и за осъвременяването на наличните машини, техника и пространства.

С новата инфраструктура авиобаза Граф Игнатиево ще отговаря на изискванията за приемане на новите самолети F-16., подчертават от МО.

От снощи на летище Пловдив са екипажите на МиГ-29. Минитерството на отбраната подчертава, че те изпълняват без прекъсване мисията по Air Policing – охрана на въздушното пространство на Република България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

От летище Пловдив ще се провежда и цялостната летателна дейност на бойните пилоти, както и обслужването и ремонта на авиационна техника, докато не завърши строителството на летищната инфраструктура в авиобаза Граф Игнатиево.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts