| | | |

Да го д*хат бедните! Като няма хляб, яжте боровинки …

“Да го д*хат бедните“, гордо рече преди няколко месеца вече бившият финансов министър Асен Василев от трибуната на Народното събрание.

Тогава поводът беше актуализацията на държавния бюджет, а кабинетът на Кирил Петков (a.k.a. Просто Киро Харварда) всячески се пробваше да покаже, че много мисли за всички граждани на държавата. И затова обещаваше пари, пари, пари…

Днес, само месец и половина след като „Промяната“ слезе от власт, реалността се оказва доста озъбена и свирепа.

Журналистическо питане до администрацията на Министерски съвет показва, че във времената, когато са били начело на държавата, хората на Киро и Асен (начело със самите тях) са гуляли по римски.

То боровинки и малинки за близо 7 бона. То тузарски вечери. То френска минерална вода…

“От администрацията на МС разказват, че Петков настоявал всяка сутрин да му поднасят пресни плодове, в чиято свежест първи се убеждавали членовете на най-близкия му кръг.

И от справката прави впечатление именно това – че Петков и личното му обкръжение в Министерския съвет са пръскали щедро държавни пари за малини – 4531 лева и боровинки – 3229 лева, които задължително били с био произход.

Отделно в кабинета редовно са доставяни за сметка на данъкоплатеца ябълки, круши, кайсии, сливи, лимони и грейпфрути за стотици лева.

Бонбоните са Линд и Фереро Роше. За сметка на трудовите хора е и минералната вода на премиера, и то не каква да е – за Боржоми са платени 2006 лева, за Сан Пелегрино още 2843 лева, за бутилирана вода в стъклени шишета от 0,330 гр. – 9259 лева.

Отделно е веганското меню на харвардеца, което било доставяно от комплекс “Бояна” или от външни кетеринг-фирми”, показват още справките от МС.

И каква стана тя? Големите народни спасители се оказаха едни обикновени търтеи, хапващи плодови салатки за стотици левове на гърба на отрудения народ.

Да погледнем най-простата сметка, защото няма човек у нас, който да не я разбере – Кирчо и компания са си поръчвали около 130 порции сини сливи месечно или около 26 кг. чист плод. И за тази красота с наши пари са платени 147 лв.

Няма мъж у нас, който да вари ракия и да не ви каже, че за 150 лв. спокойно човек може да си купи плод, за да свари поне 80 литра ракия.

Има едно голямо „но“ и то е, че Киро и сие са карали на плодов режим на сини сливи още от април. Демек – карали са вносното, щот са баровци. С нашите пари.

Справката показва още, че Киро и аверите му общо взето са се изживявали като мецаната в гората и бодро са опъвали по десетки кила плод на ден – боровинки, мандарини, портокали, сливи, круши, ябълки. Салата асорти.

Да се чуди човек как от толкова плодове са намирали време да излязат от едното място и да проведат заседание…

Може би затягащият елемент са били прословутите пици с кристали, за които обаче справката на МС мълчи.

А сега сериозно – никой не би се взрял толкова в боровинките на Киро, ако мнозинството граждани на България не се бореха за залъка си всеки ден.

Благодарение на същите тези сладури, които дойдоха с голямата кошница с обещания, а на изпроводяк я напълниха с държавни круши и малини и зарязаха народа, потънал в немотия.

Газ, парно, ток, горива, хляб, яйца, сирене – всичко вече е на лукс цена, а заплатите от миналата година не стигат и за половината от харчовете на хората.

Спомняте ли си всъщност широките усмивки, с които преди една година Кирил Петков и брата му по олигархична кръв Асен Василев дойдоха на власт?

Днес обаче маската на Шугърфейс падна на земята и разкри истинското лице на новия супергерой, продаден в лъскав целофан на гладния за добър живот българин.

Всъщност, ако трябва да сме честни маската започна да се повдига леко още тогава – преди година.

При най-лекия полъх на политическия вятър театралното прикритие на Петков се повдигаше ту от едната страна, ту от другата и разкриваше отдолу малка частица от истинската му същност – на кукла на конци на олигархията. Каквато днес вече окончателно се доказа, че е.

Пътят към, а после и по политическата сцена на този каолинов Арлекино, беше осеян с тежки обвързаности, погазени закони и поръчки.

Защото всеки малко врял и кипял в политическия казан от ден първи знаеше, че Петков и Василев са инсталирани във властта от икономико-олигархичния кръг „Капитал“, за да удължат мафиотския живот на своя бос Иво Прокопиев.

За две десетилетия октоподът на медийния монополист и енергиен бос бе успял да оплете държавата в смъртоносна прегръдка, с която той се беше впил в държавата като кърлеж.

От една страна през проксита във властта, които да осигуряват подаване на кръв към туморното образувание на бизнес империята му от ВЕИ-та, медии и десетки малки и по-големи далавери.

А от друга като едноличен собственик на „гражданското общество“ у нас – стотици говорещи главички на експерти, шефове на НПО-та, завладяни медии и професионален протестариат, които да обслужват интересите на шефчето.

Затова никой не трябва да се учудва и от това, че шугърфейсовете на Прокопиев са гуляли в стил „Мария Антоанета“, докато са разкъсвали държавния бюджет на парчета в полза на своя бос.

Така, лапнали милиарди левове и ведомствени боровинки и малинки, Киро и Асен излизат от властта на плюс.

А бедните хора, които се надяваха на „промяна“ могат само да посъветват като „няма хляб, яжте боровинки“…

Източник: Блиц

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts