| | |

Падение! Училище се превърна в чалготека – читалище и кръчма воюват за него ВИДЕО

Читалище и кръчма, делящи сградата на бившето училище „Дора Габе“ в Добрич, са във война заради чалга. В интернет се появи видео от купон в заведението, което се помещава на терена на някогашното СОУ.

Клипът е публикуван от Пенка Цветанова във Фейсбук, която коментира кадрите така:

„Къде, освен в Добрич, може да се види училище, превърнато в кръчма???“

Постът й предизвика вълна от възмущение и разнопосочни коментари. Част от потребителите обсъждат с неодобрение случващото се в сградата на бившето школо, а други смятат, че е по-добре там да има заведение, отколкото да е скривалище на бездомници и наркомани, съобщава “Телеграф”.

Наем

Добричкото училище е закрито през 2016 г., а две години по-късно общинският съвет дава сградата за безвъзмездно ползване на Народно читалище „Добрич 2017“.

То на свой ред отдава под наем част от нея и по-конкретно бившия училищен стол. Репортер на „Телеграф“ се свърза с директора на читалището Николай Нейчев.

„Повечето читалища имат барчета, не е нещо извънредно. Щом не е стигнало до мен видеото, значи не е кой знае какво.

Всеки има право да си направи банкет и да се весели. Това, че са слушали чалга, си е техен проблем. Аз не обичам чалга. Вероятно са се напили и са правили нещо. Такива проблеми правят за първи път, но не си плащат“, коментира Нейчев.

Той обясни, че от четири месеца се опитват да изгонят собствениците на заведението, защото не плащат наема си.

„Изключили сме ги от читалището. Изпратили сме им нотариална покана да напуснат помещенията, но те продължават да стоят“, каза директорът.

Бащиния

Калоян Божков, който е шеф на помещаващото се там заведение, заяви категорично, че откакто стопанисва мястото, е превел 12-13 хиляди лева по сметката на читалището и всички вноски са платени.

„Това, че неговите сметки са запорирани от общината и не е платил ток, вода и такси, е негова работа. Откогато от общината вдигнаха пушек, че сметките са запорирани и не е платил толкова много пари, и аз спрях да му давам пари, защото те отиват за лични негови цели.

Той си е направил студио в читалището, в което да живее. Бащиния. Няма да му платя тока втори път“, каза Калоян Божков пред „Телеграф“.

Той допълни, че през деня институциите са дошли на проверка и са казали, че всички документи са наред.

Конспирация

Калоян Божков подозира, че видеото е качено нарочно от позната на директора на читалището, тъй като почти всяка вечер имало музика.

„Защо чак сега се възмущава, след две години. Защо не каза как е дошла до мястото, откъдето е снимала клипа, аз съм направил осветлението и пътят дотам от мои лични средства.

Ако не го бях направил, тази жена нямаше да мине никога оттам. Тя е учителка. Директорът на читалището също е детски учител. Сигурно са приятели и нарочно е направено това нещо“, разсъждава наемателят.

Той обясни, че преди две години не е имало вода, ток, прозорци и е било пълно с наркомани, а сега сградата е поддържана и мястото се посещава често от майки с деца, които могат да си играят в детския кът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts