| | | | |

Валерия Велева: Къде е Радев? Защо се е снишил и мълчи и не смее да свика КСНС?

Трети ден след като светът осъмна със злокобните заплахи на Путин за ядрено оръжие, а Русия се изправи пред военна мобилизация, каквато не е имало от Втората световна война насам, българският президент и върховен главнокомандващ Румен Радев мълчи.

Военният му министър обяви, че риск за България има, но заплаха няма.

Към България обаче приижда невиждан мигрантски поток, заради което е обявено частично бедствено положение в Бургаско, Ямболско, в Свиленград и Тополовград.

Обществото у нас е тотално разделено по отношение на братоубийствената война в Украйна. Водачите на политическите партии издават разнопосочни сигнали за поведението на България в тази критична за целия свят ситуация.

Европейските и световните лидери заеха позиция. Премиери и президенти се обърнаха към народите си с различни послания. Едни с призиви за спокойствие, други – с взимане на страна.

Само Радев се е снишил. И мълчи.

В президентството днес щели да се съберат министри и шефове на служби на консултативна среща, на която “ще бъдат обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна”, съобщиха от прессекретариата на “Дондуков” 2.

Ами това е седянка?

Среща в такъв формат няма институционална легитимност. На нея може да бъда обсъдена информация, да бъдат изказани различни мнения, но решения не могат да бъдат взимани.

Това е раздумка, на която Радев или Донев ще си говорят сами със себе си. Такава среща не е еманация на българското политическо представителство. На нея няма да се чуят позициите на различните политически групи в страната. На нея не може да бъде изработена общонационална позиция.

Единствените легитимни органи, които могат да реагират адекватно, са КСНС при президента и Съветът по сигурността към правителството.

Но Радев не смее да свика КСНС!

Той вече се страхува от партиите и лидерите им, защото отдавна е загубил доверието им, защото с действията си упорито и методично разбива партийната система и това вече никой няма да му го прости и защото се провали в основната си конституционна отговорност пред нацията – да работи за нейното единение.

А пък служебният премиер Гълъб Донев с тоталната чистка и изчегъртване на държавните институции, която прави под диктовката на държавния глава, е твърде ограничен в действията си като държавник в този момент.

Лидерство липсва на България днес!

Автор: Валерия Велева/ Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts