| | | |

ГОРЕЩО! Седмица преди изборите: ГЕРБ води с 10% пред ПП

Проучването на АГЕНЦИЯ ЕСТАТ сочи, че ГЕРБ убедително е първенец с 26,1 на сто и води пред ПП, които остават втори с 16,8 на сто.

Трети са ДПС с 10,3 на сто подкрепа, следвани от “Възраждане”, които са само на 0,2 процента назад – 10,1%.

БСП е на четвърто място с 9,3 на сто, 6,9% подкрепа получават ДеБъ.

Според новото проучване “Български възход” и ИТН минават 4-процентната бариера и влизат в парламента съответно с 4,8 и 4,2 на сто. Под чертата остават Изправи се, България и ВМРО, а 3,4 на сто казват, че ще гласуват с “Не подкрепям никого”.

Поскъпването и инфлацията, Ниските доходи и Електроенергията и горивата са в топ 3 на проблемите, които гражданите са избрали като най-големи и трябва спешно да намерят решение.

41% от анкетираните посочват, че ще гласуват на 2 октомври, 25 на сто казват, че по-скоро ще гласуват, 12% със сигурност няма да гласуват, а други 15 на сто казват, че по-скоро няма да гласуват. 7% от анкетираните все още не са решили ще отидат ли до урните или не.

70% са посочили, че знаят твърдо за кого ще гласуват, други 27 на сто още се колебаят, а 3% не могат да преценят.

По равно, 35% на 35% са хората, които казват че ще се състави или няма да се състави правителство.

Данните дават основание да се очаква активност в рамките на 2,2 – 2,5 милиона избиратели, което прави между 33 и 38 на сто от всички, имащи право на глас, включително гласуващите в чужбина.

Прагът за влизане в парламента също ще бъде рекордно нисък – между 90 и 100 хиляди
гласа.

Най-високо участие се очаква от хората на възраст между 50 и 60 години, завършилите университет, мениджърите и в населените места, различни от София.

Изследването показва, че следващият парламент ще е силно фрагментиран, независимо дали ще се състои от 6, 7 или 8 партии.

Опонентите на ГЕРБ от предходното редовно управление ще бъдат далеч от мнозинство, а за партията на Борисов, дори като първа сила, на разлика от останалите, ще е много трудно да намери приемливи партньори за съставяне на кабинет.

Проучването е направено в периода 10-17 септември и засяга 1005 пълнолетни български граждани, подбрани по пол, възраст и тип населено място.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts