| | | |

Люти спорове: Партийните остриета се надвикват за газ, нефт и инфлация ВИДЕО

Люти спорове кой какви антикризисни мерки и какви политики срещу галопиращата инфлация е предложил в последната година обхванаха ефира на БНТ.

Флагманите на партиите и коалициите, борещи СЕ за представителство в следващия състав на НС се скараха за икономика и финанси след ожесточен сблъсък за газа и петрола, спрени или влизащи у нас.

“Ако продължат санкциите, България може да остане освен без газ, и без танкери с гориво”, нажежи ефира острието на БСП Драгомир Стойнев в дебата.

Костадин Костадинов от “Възраждане” пък нарече “престъпни действията” на кабинета “Петков” по отношение на газа. Всичко това пък по мнение и на останалите участници в диспута довело до 20-процентовата инфлация в страната.

Надежда Йорданова и Любомир Каримански от Има такъв народ влязоха в остър спор за това кой какви антикризисни пакети е предлагал и кога – преди или след началото на войната в Украйна.

Каримански обвини ДБ в шизофрения заради това, че техни предложения не били приети, когато било нужно и били отхвърлени именно от градската десница в НС.

Според представителя на БСП Драгомир Стойнев предложението на левицата у нас за допълнителни такси за производителите на електроенергия, едва сега било възприето от шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

И предложи включително американските ТЕЦ-ове у нас да бъдат облагани с тази такси. “За газ, вода и еленергия трябва да има облекчения, а след април да се въведат две отделни тарифи”, обясни Стойнев. И бе посрещнат от рой въпроси от ИТН и “Възраждане” защо чак сега било предложено.

Тома Биков от ГЕРБ пък заяви, че партията на Бойко Борисов много отдавна била лансирала редица мерки, които били отхвърлени в “квазимнозинството на 46-ото НС”. Същото се случило и след това, а галопиращата инфлация била предвидена през декември 2021 г., далеч преди избухването на войната.

На въпроса водихте ли проинфлационна политика, Асен Василев от “Продължаваме промяната” отговори, че основните двигатели за нея са енергетиката и хранителните стоки и обясни, че те са много голям дял от кошницата.

“По-висока инфлацията от нас е тя и в Чехия, и в Литва, и в Латвия, и в Естония, и в Словакия”, припомни Василев.

И отговори и на лидера на “Възраждане” Костя Копейкин, че санкциите срещу Русия предизвикали допълнителна инфлация. Василев обаче не се даде и напомни, че в Турция тя е 80% за последната година, а Анкара рестрикции спрямо Москва не е предприемала.

“За да се помогне на хората да минат през зимата е да се продължи социалният пакет. И трябва да бъде надграден. Трябва да се вдигнат и пенсиите, и заплатите”, убеден е бившият финансов министър. Но думите му бяха посрещнати на нож от Любомир Каримански (ИТН).

Проваленият кандидат за управител на БНБ обвинява Василев за това, че са се раздавали пари “на калпак”.

“Това не е подоходна политика”, контрира Каримански. И добави:

“Как намерихте 121 гласа да лъжете за пенсиите и детските градини вие? Моят подпис също е там”, възмутен е представителят на Слави-Трифоновата партия. По думите му бюджетът на ПП за настоящия период бил без никаква подоходна политика.

А Василев скочи, че диференциация в мерките била възможно най-лошата политика за водене.

Каримански потвърди, че ИТН е готова да води преговори с онези в политиката, които не са лицемери. А такива по думите му имало такива във всички партии. Но даде да се разбере, че ПП няма да е сред тях.

“Докато ГЕРБ не се почисти, няма да си партнираме с тях”, пък заяви Асен Василев (ПП). Думите му не останаха без отговор.

Тома Биков от ГЕРБ отсече направо, че никой от Бойко-Борисовата партия изобщо не искал да води разговори с “Промяната” в никакъв формат.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts