| | | |

НА ЖИВО Вижте изявлението на Радев след консултативната среща за Украйна

Президентът Румен Радев дава изявление след консултативната среща, на която бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна.

Критично важно е България да има парламент и работещо правителство.

Това заяви президентът Румен Радев след консултативната среща с министри и шефове на служби заради ситуацията в Украйна.

Сега е моментът партиите да изразят по-ясно своите програми за справяне с тежките кризи така че да надмогнат демагогията, посочи държавният глава.

Рисковете от тази война не се изчерпват с военната сигурност, каза още той.

“Разумът отстъпва пред оръжията в Украйна”, заяви държавният глава Румен Радев в началото на изявлението си.

“България работи усилено за гарантиране на своята сигурност чрез укрепване на суверинитета и изпълнение на задълженията към алианса”, посочи президентът и допълни, че расте политическата и икономическата нестабилност.

По думите му ескалацията на конфликта може да засегне доставките на газ, петрол и задълбочаване на икономическата и социалната криза. Затова според него е толкова важно България да има действащи правителства и парламент.

“Сега е моментът за обединение и партиите да надмогнат демагогията и личните нападки. Сега е моментът да разберем как парламентът и правителството ще преведат българите през тежката зима”, посочи Радев.

Срещата започна преди повече от 3 часа.

Участие в нея взеха министър-председателят Гълъб Донев, заместник министър-председателят по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев,

заместник министър-председателят по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът на енергетиката Росен Христов,

министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, заместник началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев,

председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция “Разузнаване” Асен Тутеков и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

България няма да признае референдум в конфликтите зони в Украйна, където се водят военни действия. Това обяви президентът Румен Радев като обясни, че подобни намерения са правен абсурд.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts