| | | |

Притежателят на 22 имота и 12 кенефа изскочи и се закани: Ще строим нов затвор за крадливи политици, може и да е в Банкя

Само за седем месеца правителството “Петков” увеличи заплати и пенсии в условията на война, енергийна криза и пандемия. Този процес трябва да продължи

Това казва в интервю за “24 часа” водачът на листата на “Продължаваме промяната” в 14 МИР – Перник:

-Г- Рашков, от “Продължаваме промяната” казвате: “Да си довършим работата”. Какво не успяхте да направите за 7-те месеца в редовното правителство и коя е най-важната задача след изборите?

-За седем месеца не могат да се направят много неща, но има с какво да запомним нашите първи стъпки. Започнахме и почти приключихме структурната реформа в МВР.

Подготвихме 5 проекта за промени в закони за работата на вътрешното министерство, включително и за реформите.

Например за извеждането на противопожарната служба от МВР и превръщането й в самостоятелна агенция към Министерския съвет, каквато има в почти всички цивилизовани страни.

За първи път започнахме настойчиво да коментираме необходимостта от промени в НПК, за да може разследването от Националната следствена служба и органите в МВР да имат малко повече правомощия, без да се накърняват тези на прокуратурата.

Но те дават относителна свобода на разследващите за по-бързо решаване на оперативни задачи.

Представихме публично и проект за промени в Закона за движение по пътищата, за да ограничим тежкия пътнотранспортен травматизъм. Тенденцията там не е добра, особено през лятото.

За първи път започнаха сериозни разследвания на дейността на правителствени служители от времето на ГЕРБ. Така стана известно, че от 50 до 70 милиона са плащани авансово на 20 фирми, близки до управляващите, без те да имат право да извършват строителни дейности по “Хемус”, без да има окончателно утвърдено трасе на магистралата.

Поради липса на строителни документи от 1 година насам, когато започнахме разследванията, няма строителство. И никой не връща средствата в държавния бюджет.

Българският данъкоплатец е лишен от 1,2 млрд. лв. само от тези авансови плащания.

За съжаление, тази дейност по строителството, свързана с изключителни нарушения на законите, е толкова мащабна, че не е възможно разследванията на схемите по време на управлението на ГЕРБ да приключат в кратки срокове.

Тази работа ще я довършим след изборите.

-Ще научим ли цялата истина за парите, отпуснати за АМ “Хемус”? Служебното ръководство на МРРБ предлага промени в ЗУТ, с които незаконното строителство там да се обяви за търпимо, започнаха нови плащания по инхаус процедурите, които МВР разследваше, докато бяхте министър на вътрешните работи.

-Няма пречка да се приеме закон, с който да се даде възможност за приемане на извършеното за търпимо. Но то е изключително неморално.

Защото, ако един гражданин извърши незаконно строителство, ще го накарат да го събори и ще бъде санкциониран. Когато държавата извършва изключително мащабни нарушения, иска да промени закона, за да оневини някои, които са вършили тежки нарушения – това е жалко.

Жалко е за това управление, което допусна работата по един толкова необходим обект да се извърши по незаконен начин, с неизвестни строители, с потъването на над 1 милиард лева на данъкоплатеца.

Сега мълчат тези, които допуснаха това. И се готвят отново да влязат в парламента, което е отблъскващо.

-Чуват се версии за общо управление на “Продължаваме промяната” с евро-атлантически ориентирани партии, сред които са ГЕРБ и ДПС. Възможно ли е това?

-Изключено е! Българските избиратели трябва да са спокойни, че “Продължаваме промяната” няма да се съюзи с политици, които са се занимавали години наред с кражби, присвояване на държавен ресурс и които бяха обявени още в началото за токсични.

Млада и перспективна партия като “Продължаваме промяната” не може да се съюзява и да формира управленски екип с такива партии.

-Срещате се с хората в Перник и областта. Те усещат ли промяната? Какво ви питат?

-Вълнуват се от ежедневието, от покачващите се цени. Това е нормално. Но изразяват задоволство от това, че въпреки краткото време им беше обърнато внимание. Доходите на пенсионерите се повишиха, както и заплатите.

В МВР например за първи път заплатите бяха повишени с 20%. Срещнах се със служители на МВР, които вече са усмихнати. Това трябва да се оцени.

Хората в третата възраст са доволни от повишаването на техните пенсии. Всички приемаме, че този процес на подобряване на материалното състояние на българите трябва да продължи.

Идеята на “Продължаваме промяната” е от октомври нататък да има ново покачване на доходите. Българите трябва да са спокойни. Ако дадат доверието си на “Продължаваме промяната”, ще получат това, което е планирано от тази млада, но перспективна партия.

-Осъзнават ли, че повишаването на доходите е свързано с борбата с корупцията?

-Не всички свързват усилията на правителството на премиера Петков с такива детайли. Нямаше време да се разясни абсолютно всичко на хората, например какво се е случвало години наред на ГКПП “Капитан Андреево” и усилията, които положихме кранчето за забогатяване на определени лица да се затвори.

Освен това малко се знае, че това място акумулира финансов ресурс, който отива и за сенчестия бизнес. Направиха се и други стъпки против порочните практики.

Например в МВР положихме доста усилия да елиминираме корупционните схеми, създадени преди нас. Включително поръчките за облеклото на полицаите, ремонтите на служебните автомобили и много други.

Обезпокоителното е, че служебното правителство току-що върна схемата със скъпите и некачествени облекла за служителите на МВР, като отмени наше решение.

Промяната се саботира, вместо да се прави всичко възможно България да се отърси от зависимостите и да върви напред.

-Предлага се пореден законопроект за антикорупционна комисия, която да разследва високите етажи на властта. Вие бяхте номинацията на “Продължаваме промяната” за председател на тази институция. Това е темата, по която няма консенсус. Защо?

-В политическите среди има партийни активисти, които се страхуват от това човек като мен да заеме ръководни функции в такава важна комисия.

Не мога да си обясня по друг начин този вой, който нададоха някои хора в парламента, когато се гледаше законопроектът на “Продължаваме промяната”.

От парламентаристи се превърнаха в смешници. Смешници, които се страхуват, че някой може по-внимателно да надникне в тяхното имуществено положение и да предприеме действия, ако се окаже, че имат недекларирани имоти.

По времето на Цацаров като главен прокурор бяха предприети действия, така че години наред да не стане известно на обществеността кои са магистратите и политиците, които не са декларирали имотите си в чужбина и с каква цел са го прикрили.

Тази случка беше засекретена за 5 години с гриф “Поверително”.

И досега не знаем каква е целта да се дискриминират граждани, които са подавали декларации пред КПКОНПИ и заради това са ставали обект на спекулации, а информацията за други да се пази в тайна.

Кой ще ръководи Антикорупционната комисия, е от изключително значение за политиците от ГЕРБ и ДПС. Те бяха много доволни, че Цацаров беше председател на тази комисия.

Но българското общество се убеди, че по времето на Цацаров нямаше разкрития за корупция по високите етажи на властта. Може би затова тези партии го харесваха.

-В програмата на “Продължаваме промяната” има точка за изграждане на нов затвор на територията на град Банкя. Има ли символика в това?

-Бих разделил отговора на две. Отдавна се обсъжда изграждането на нови затвори на основата на публично-частното партньорство. Повечето от местата за лишаване от свобода са строени отдавна и не отговарят на стандртите в другите държави, с които трябва да се съобразяваме.

Критикуват ни от Комитета против изтезанията при ООН. Дължим на обществото местата за лишаване от свобода да придобият съвременен вид като в цивилизованите държави.

Дали този затвор, който трябва да построим, ще бъде в Банкя, за да бъде по-близо до дома на някого, е въпрос на преценка.

Струва ми се, че ако политици продължават да се занимават с криминални престъпления, трябва да има затвор за тях и този затвор да отговаря на всички международни стандарти.

-Виждате ли воля в сегашното ръководство на МВР за борба с купуването на гласове? Отнесохте доста критики от ГЕРБ и ДПС за това.

-Щом от ГЕРБ и ДПС са ме критикували, значи са верни констатациите, че това са партиите, които са се занимавали с купуване на гласове. Не се притеснявах, и в бъдеще няма да се притеснявам, че като министър съм взел мерки да ограничим извършването на това престъпление.

В момента нямам данни сегашното политическо ръководство на МВР да обръща сериозно внимание на криминалния вот.

Получих информация, която не съм проверил, че служителите на МВР на ръководни нива имат указания да не използват подхода да съставят предупредителни протоколи при данни, че ще се купуват и продават гласове. Нещо, което е в разрез със закона.

Ако това е вярно, опасявам се, че сегашното ръководство на МВР няма да се отнесе с необходимата отговорност за ограничаване на криминалния вот.

От публични източници разбирам, че отново има прояви в тази посока – в Дупница се купували гласове за ДПС. В Северна България се купували гласове за ГЕРБ чрез собствениците на местните магазини и заведения.

И в тази предизборна кампания виждаме, че партиите полагат много усилия да прехвърлят отговорността за тази си дейност от своите структури върху министъра на вътрешните работи.

Очевидно не са си взели поука и ще продължават така, докато не се промени законът, който трябва да стане още по-строг. Възнамеряваме да го направим в следващия парламент.

-Къде ще бъдете най-полезен след вота – в парламента, в МВР или в ръководството на нова антикорупционна комисия?

-Бих бил полезен и на трите места. Имам за довършване задачи в МВР. Бил съм и депутат на пълен мандат. Парламентарната дейност не е тера инкогнита за мен. Бих се справил.

Антикорупционата комисия с функции по разследване също не би ме затруднила. Бил съм ръководител в Националната следствена служба години наред.

-Повече от 30 г. сте в изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Имате достатъчно информация. Защо България остана най-бедна и корумпирана в Европа и как ще убедите хората, че с “Продължаваме промяната” ще обърнете този процес?

-Най-голямата част от професионалния си път съм преминал в съдебната власт – в следствените органи. От най-ниското до най-високото ниво. Не може да се иска от съдебната власт да взема решения за икономическите процеси например.

С изключение на хипотези, в които определени действия съдържат признаци на престъпления. Не изключвам отговорността на съдебната власт за състоянието на страната.

Бавното разглеждане и решаване на дела отблъсква чуждестранния инвеститор – той не чувства сигурна среда за развиване на нормален бизнес.

Не мога да кажа, че съдебната система няма отношение към неудачите в страната, но най-голямата вина за състоянието на държавата е на политиците. Една част от тях са вече над 30 г. във властта.

По-подходящо е този въпрос да се отправи към тях. Те вземаха политическите решения. Те продаваха държавни активи на смешно ниски цени. Има много какво да прави “Продължаваме промяната”.

Това е съвършено нова партия. Тя не е от старите, които на практика носят основната вина и отговорността за състоянието на държавата. “Продължаваме промяната” управлява в тежки условия – война на няколкостотин километра от границата, енергийна криза, пандемия.

Но се увеличаваха заплати и пенсии. Запазиха се сравнително поносими цени на енергията в сравнение с европейските. Българският избирател може да съпостави онова, което се постигна само за 7 месеца, с онова, което е направено за 10-12 г. по време на управлението на ГЕРБ.

Колко и въобще повишиха ли се тогава заплати и пенсии? Какво беше отношението към младите хора? Дали имаше безплатни детски градини, каквито кабинетът “Петков” осигури? И ред други неща.

Българският избирател трябва сериозно да помисли по тези въпроси, когато избира кой да го управлява през следващите години.

Биография:

Министърът на вътрешните работи в кабинета на Кирил Петков е водач на листата на “Продължаваме промяната” в Перник.

Завършил е право в Юридическия факултет на Софийския университет. Доктор по право от 1993 г.
Има дългогодишен опит в следствените органи на съдебната власт. От 1992 г. е заместник- директор на Национална следствена служба (НСлС), а от 1995 г. до 2001 г. – директор на НСлС.

През 2001 г. е избран за народен представител в 39-о Народно събрание, където е и член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред – до 2005 г.

От 2005 г до 2008 г. е ръководител на отдел в НСлС.

В периода януари 2008 г. до месец май 2009 г. е заместник-министър на правосъдието.

Бил е и председател на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства (НБКСРС).

Бойко Рашков развива и активна научно-преподавателска дейност в Юридическия факултет на УНСС, където от 2012 г. е доцент по наказателно-процесуално право. В същия факултет е избран за ръководител на катедра „Наказателноправни науки“ от 2016г. Преподавател е и в Юридическия факултет на ВСУ ,,Черноризец Храбър”.

Автор е на редица статии и публикации в областта на наказателно-процесуалното право. Ползва френски и руски език.

Заместник министър-председател и министър на вътрешните работи в двата служебни кабинета през 2021 г., а от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е министър на вътрешните работи в кабинета на Кирил Петков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts