| | | | |

Огромна орда от 100 000 мигранти се скупчила край Одрин и напъва да щурмува границите на ЕС

„Керванът на свободата“, конвой от десетки хиляди нелегални мигранти от Африка и Близкия Изток вече са се събрали в Одрин и се подготвят за щурм на гръцката граница

За това съобщава турският телевизионен канал Orient, предлагайки видео на множеството, заснето от дрон, информира агенция Фокус.

Според твърдението на European Insider в Туитър, мигрантите сега ще се организират и ще опитат преминаване на гръцката граница на Марица, където вече е имало един инцидент на 22 септември. Тогава около 1500 мъже са се опитали да преминат границата, но са били отблъснали от граничните сили на Гърция, както съобщи Министерството на гражданската защита на южната ни съседка.

На 4 септември в “Телеграм” е създадена групата “Конвой на светлината”. Тя цели да мобилизира сирийските бежанци, отседнали в Турция, да влязат в Европейския съюз. Плановете се кроят онлайн през социалната мрежа от няколко дни и се следяха от 70 000 души.

Организаторите призоваваха хората да си носят спални чували, палатки, спасителни жилетки, вода, консерви и аптечки. Членовете на групата сега наброяват повече от 85 000 души, по данни на гръцки медии.

Съгласно съобщенията, първият голям опит за щурм ще бъде в събота. След това те планират да се движат на север през Балканите и да достигнат до крайната си цел: страните от Западна Европа и по-специално – Германия, пише Агенция “Фокус”.

Организаторите заявяват, че това е само началото: общо тази есен могат да бъдат формирани до десет такива “конвоя”.

Пътят на мигрантите

Не за първи път се създават такива онлайн групи като “Конвой на светлината”. Те са съществували още през 2015-а – годината на най-големия приток на мигранти и бежанци в Европа.

Тогава Турция беше прихванала много мигранти близо до граничния град Одрин и тя им попречи да преминат огражденията.

През 2020 г., когато Турция се опита да прекара десетки хиляди през гръцката граница, много групи се появиха, заявявайки лъжата, че границите са отворени.

Официално в Турция живеят 3,7 млн. сирийски бежанци. Мнозина се опасяват да не бъдат върнати обратно в родината след скорошната промяна на турската позиция спрямо Дамаск.

Президентът Реджеп Ердоган по-рано заяви, че се готви да върне в Сирия 1 млн. бежанци на доброволна база.

Гръцкият министър за защита на гражданите Такис Теодорикакос обвини на 10 септември Турция в “брутално и неморално използване” на мигрантите без документи, пише в. “Катимерини”.

В интервю за телевизия “Скай” той съобщи, че само през август 40 000 нелегални мигранти са се опитали да преминат в Гърция през границата по река Марица (река Еврос – така я наричат в Гърция), а от началото на годината броят им е достигнал 150 000.

“Нашето послание е никой да не преминава нелегално през Еврос, няма да го позволим”, подчерта министърът и допълни, че границата се охранява 24 часа в денонощието по решителен начин от полицията и армията.

Няма съмнение, че потокът от хиляди мигранти се движи от турска страна, добави Такис Теодорикакос и прогнозира, че това ще продължи “с цел да се изнудват Европа и Гърция”.

Атина отново излезе с искане пред Европарламента – за солидарно разпределение на мигрантите между всички европейски страни, предаде БНР.

Тя предлага равномерно разпределение на бежанците между всички европейски страни и промяна в статута на хората с убежище, заяви в Брюксел министърът по миграцията Нотис Митаракис.

Той посочи пред гръцките медии, че се налага обща европейска политика за борба с трафика на хора.

Атина предлага също всеки бежанец, получил убежище, да има право поне 3 години да живее и работи в европейска страна по негов избор.

В същото време гръцките медии съобщиха, че на сухопътната граница от турска страна се събират стотици мигранти, които всеки момент са в готовност да преминат в Гърция и след това в другите европейски страни. В отговор на тази информация Гърция засили охраната на границата с термокамери и дронове.

Сто хилядният конвой в Одрин иска от ООН право да премине през Балканите

Близо стоте хиляди мигранти, наричащи себе си “Керванът на свободата“, са призовали ООН да ги защити от “всички форми на физическо, психологическо и политическо насилие“. Те също така призовават сирийското искат от сирийското правителство да предприеме дипломатически усилия в ЕС, “за да отворят вратите си за този конвой или да намерят незабавни решения“, пише The Guardian.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts