| | | |

Лавров в Ню Йорк: Русия ще брани анексираните територии и с ядрени оръжия

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на пресконференция в Ню Йорк, че регионите на Украйна, където се провеждат референдуми за присъединяване към Руската федерация, ще бъдат под „пълна защита“ на Русия, ако бъдат анексирани, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Лавров направи тези изявления след словото си пред Общото събрание на ООН.

„След тези референдуми Русия, естествено, ще уважи изразената воля на тези хора, които от много години страдат от тормоза на неонацисткия режим“, каза руският външен министър.

На въпрос дали Русия би имала основания да използва ядрено оръжие за защита на анексирани региони на Украйна, Лавров отговори, че руската територия, включително територията, „допълнително вписана“ в руската конституция в бъдеще, „е под пълната защита на държавата“.

„Всички закони, доктрини, концепции и стратегии на Руската федерация са в сила за цялата й територия”, каза той, като спомена конкретно доктрината на Русия за използването на ядрени оръжия.

В четвъртък бившият руски президент Дмитрий Медведев, съюзник на президента Владимир Путин, предупреди, че всички оръжия в арсенала на Москва, включително стратегически ядрени оръжия, могат да бъдат използвани за защита на териториите, присъединени към Русия.

В коментар на изявлението на Лавров и на по-ранното изказване на руския президент Владимир Путин, че не блъфира за използването на ядрено оръжие, украинският външен министър Дмитро Кулеба определи думите им като „безотговорни“ и „напълно неприемливи“.

„Украйна няма да се предаде. Ние призоваваме всички ядрени сили да реагират веднага и да покажат ясно на Русия, че подобна реторика поставя света в опасност и няма да бъде толерирана“, написа Кулеба в Туитър.

снимка Ройтерс


На въпрос дали може да предвиди бъдещи преговори със САЩ, с цел Русия да се почувства по-сигурна по отношение на това, което тя нарича посегателство на НАТО, Лавров заяви, че Западът е прекъснал предишните дискусии.

Неговият американски колега – държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, прекрати преговорите в навечерието на инвазията, с мотива, че движението на руските сили на границата с Украйна е “пълно отхвърляне на дипломацията”.

“Ние не казваме “не” на контактите. И когато има предложения в този смисъл, се съгласяваме

Ако нашите партньори искат да проведем дискретна среща, за която никой да не разбере, това е добре, защото винаги е по-добре да се говори.

Но в настоящата ситуация Русия просто няма да направи първата стъпка”, подчерта руският дипломат.

Той посочи, че следващата отбранителна линия на НАТО ще бъде Южнокитайско море.

“Те обявиха, че сега НАТО като отбранителен съюз е отговорен за сигурността на Индо-тихоокеанския регион, както те се изразиха. Следващата “линия на отбрана” на НАТО ще бъде Южнокитайско море, не се съмнявам в това”, категоричен бе Лавров.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Ройтерс

Similar Posts