| | | |

Благодарете на ” Промяната”! През декември няма да има пари за пенсии, държавата изпада в технически ФАЛИТ

от фейсбук профила на Лъчезар Борисов

снимка Архив

Когато фактите говорят и боговете мълчат

В България явно е обратно – „когато боговете говорят и фактите мълчат“.

Днес чувам, че един политик от Хасково се мисли за бог. За съжаление не е, въпреки неговите възприятия. Затова аз ще се позова отново на фактите.

Днес Министерството на финансите с официално прессъобщение публикува информация за изтегления нов дълг от вътрешния пазар. Информацията потвърди всичко казано от мен под формата на риторични въпроси, а именно:

•Министерството на финансите пусна в обращение нова емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с оригинален матуритет от 5,5 години.

•На проведения аукцион бяха пласирани ДЦК за 149,95 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 4,13%.

•За съжаление Министерството на финансите усвои само близо 150 млн. лв., а не предвидените 200 млн. лв., защото лихвата щеше да достигне до нива, клонящи към 7%.

•Изводът е, че финансовите пазари, които дават най-добрата оценка за случващото се, вече нямат доверие в България. Нямат доверие в провежданата финансово-икономическа политика през предходните месеци. България не е фактор на стабилност вече.

Проблемът се състои в тази липса на доверие, защото ако тя се задълбочи, държавата няма да може да се финансира с дълг или ще плаща по 7% лихва.

Ако не може да поеме дълг, няма да има и пари за пенсии, и за изпълнението на разходната част на бюджета. Това е технически фалит.

По отношение на социалната политика – не бих бил съгласен хора, в чието мислене няма нищо социално, да я коментират. Казвам това, защото изчислих реалния растеж на доходите в България на база на номиналния, коригиран с инфлацията:

•При последното редовно управление и предхождащите го служебни кабинети е реализирана най-слабата социална политика за последните години, тъй като реалната работна заплата на населението спада.

По-конкретно за 4-те години от управлението на ГЕРБ средната работна заплата е нараснала с 36.5% в реално изражение. Това означава ръст на покупателната способност с над 9% годишно.

При „Промяната“ и служебните кабинети реалната работна заплата спада с 6% в реално изражение, което говори за загуба на покупателната способност от населението с 6%.

•Подобни са и данните при пенсиите, защото българските пенсионери са част от най-нискодоходните групи и са най-засегнати от инфлацията. Но дори да не калкулирам тази важна подробност, данните сочат че:

-За 4-те години от управлението на ГЕРБ реалният растеж на минималната пенсия е 106.7% или средногодишно по 26.7%.

Реалният растеж на минималната пенсия при „Промяната“ е под 15%, но това не се усеща, защото ръстът на разходите за храна и отопление е над 30%.

-За 4-те години от управлението на ГЕРБ реалният растеж на средната пенсия е 42.4 % или средногодишно по 10.6%.

Реалният растеж на минималната пенсия при „Промяната“ е под 9%, при инфлация на храните и отоплението е много над 30%.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts