| | | | |

Бъдещето на Висшия съдебен съвет може да стане ясно днес

Какво ще се случва с т.нар. правителство на съдебната система – Висшия съдебен съвет, вероятно ще се разбере днес.

Очакванията са отговорът да дойде от решение на Конституционния съд (КС) по тълкувателно дело, образувано по питане на Общото събрание на Върховния административен съд (ВАС).

Върховните магистрати попитаха дали правомощията на главния съдебен инспектор и Инспектората на ВСС приключва с изтичане на мандата и може ли той да продължи да работи и след края му.

Макар и въпросът да не се отнася пряко до ВСС, се предполага, че в мотивите конституционните съдии ще застъпят и проблема с мандата на съвета и индиректно ще дадат отговор какво е бъдещето на ВСС. Докладчик по делото е Филип Димитров.

Мандатът на настоящия състав на кадровия орган изтича на 3 октомври. До момента са избрани само 11-те от професионалната квота, но не и 11-те от парламентарната. Ситуацията е безпрецедентна, тя не се е случвала никога в 30-годишната история на кадровия орган. Не е така при главния съдебен инспектор, който е работил над мандат.

Затова и няма яснота дали настоящият състав на ВСС трябва да продължи, докато Народното събрание попълни своята квота, което не е ясно кога ще стане, или вторият вариант – избраните да започнат.

Все повече надделява мнението, че избраните трябва да започнат, без да се чака парламента, още повече, че не е ясно дали народните представители ще могат да постигнат мнозинство от 160 гласа. Толкова са необходими за избор на кадровици.

По делото пред КС са получени 11 становища.

Така например ВКС застъпва мнението, че правомощията на главния съдебен инспектор и инспекторите не се прекратяват автоматично с изтичането на срока, за който са избрани.

Те продължават да изпълняват своите правомощия до избиране от Народното събрание на новите главен инспектор и инспектори.

Защото “конституционно недопустимо е да бъде преустановена дейността на Инспектората към Висшия, съдебен съвет поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите за времето до осъществяването от Народното събрание на избора на новите главен инспектор и инспектори.

Същото становище заема и Върховният административен съд и главният прокурор.

Президентът обаче застъпи противоположното виждане.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts