| | | |

Гроздан Караджов: Кирил и Асен напомпаха двойно инфлацията

-Влак от летището до гарата в Пловдив, електротранспорт и нов мост над Марица ще улеснят трафика

Тютюневият град може да повтори успешния пример на Капана

-Пловдив се застроява на парче и то там, където вече има инфраструктура.


-Г-н Караджов, като водач на пловдивската листа на ИТН сте имал много срещи с избиратели в Пловдив и региона. Кои са най-сериозните проблеми, които те поставиха пред вас?

-За мен винаги е било важно да имам пряк контакт с хората. И като министър всяка събота провеждах срещи с граждани, които идваха от цялата страна.

Тези разговори ми помогнаха при подготовката на законопроекти, най-вече в областта на устройството на територията. Част от тях успях да внеса в МС, оттам и в Народното събрание.

Безспорно проблем N1 сa високите цени и сериозният ръст на инфлацията. За съжаление, заехме печалното трето място по инфлация в Европа.

Колкото и да се оправдават, че тя се дължи на войната в Украйна, повече от половината от нея е заради нескопосаното управление на бюджета, най-вече заради раздаването на пари на калпак.

Нямаше никаква логика да се раздават компенсации на всички заради повишените цени на тока на всички фирми, при положение, че голяма част от компаниите дори продават продукцията си на българските граждани на двойни и тройни цени.

Няма логика да подпомагаме свръхпечеливши бизнеси като торовите заводи или копачите на криптовалути, които нямат никакъв принос за бюджета, но харчат много ток.

Във Франция инфлацията е 6.8%, у нас е 18%. Разликата ни е подарък от Харвардската школа в управлението на финансите ни.

Такова разхищение на средства не е имало дори по времето на социализма. Това е резултат на диктаторското отношение, с което ПП налагаха решенията си.

Нашите възражения не бяха чути. Именно бюджетът и лошото му управление стана една от главните причини за това да напуснем коалицията.

Втората причина, поради която инфлацията се развихри по толкова зловещ за българите начин, е фактът, че държавата не упражни цялата си контролна и регулаторна мощ.

Допусна да се задържат стоки с цел създаване на изкуствен дефицит и покачване на цените, т.е. да има спекула по време на война, което си е чисто мародерство над собствените ни граждани.

Контролните органи, които изцяло бяха в ресора на министъра на финансите, така и не заработиха. Това даде възможност да се вдигнат цените на бензина. Вкара се посредник за газа, който да ни взема още една комисиона от 30 процента.

Ето така се оформя ветрилото от погрешни действия на ПП, което доведе до развихряне на инфлация, до разпищолени картели и спекуланти, които ограбват хората.

За мен голяма грешка беше, че не се смени съставът на Комисията за защита на конкуренцията. Коалицията затъна в пазарлъци коя партия колко члена ще има, кой ще държи мнозинството в КЗК.

ПП поиска да има пълно мнозинство, което не се е случвало досега. Нормално беше да не превръщаме КЗК в бухалка в ръцете на двама души и ние от ИТН се противопоставихме, настояхме да се даде поне едно място на опозицията.

Това не се прие. И бе пропусната възможността контролният орган, попълнен с нови лица, неконтролирани от ГЕРБ и ДПС, да удари по големите спекуланти и картели.

Това не се случи и хората загубиха вяра, че изобщо ще направим нещо срещу корупцията.

Другият голям проблем, който много тревожи пловдивчани, е чистотата на града.

В центъра нещата изглеждат наред, но в кварталите има проблеми. Хората се оплакват, че са закупени амортизирани машини за почистване, от които изпада и дори тече боклук.

Т.е. плаща се за почистване, но някой по веригата си спестява пари, като купува изтърбушени машини втора и трета ръка.

-Трафикът е кошмар за Пловдив. Какви са възможните решения и дали ще се реализира проектът за градска железница?

-Да, хората се оплакват и от затормозения трафик и трудното придвижване. Това е логичен проблем за най-бързо растящия индустриален регион в страната.

Но решаването му сякаш е било пропуснато – както от държавата на централно ниво, която да осигури адекватно финансиране, така и от местната управа, която е трябвало да заложи отдавна превантивни мерки за справяне със задръстванията

– въвеждане на интелигентни системи за управление на трафика, за да се разчистват транспортните тапи в пиковите часове, да се търси изход към електротранспорт, който да се движи в приоритетни ленти.

Безспорно пробивът под гарата, осъществяването на проекта за нов бетонен мост ще доведат до облекчаване на задръстванията.

Има много добри идеи, които обаче трябва да бъдат конкретизирани от инженерите. Чак тогава политиците трябва да търсят нужните суми.

Не виждам обаче да е направена първата стъпка – няма идейното решение за трафика на Пловдив.

След това трябва да се отиде при централната власт и да се поиска финансиране с точни разчети – за прокарването на линии за електротранспорт, за построяването на нов мост над Марица, който е абсолютно необходим.

Важно е и оформянето на централна точка на града, откъдето да става прехвърлянето от един вид транспорт на друг. Хората да могат да хващат транспорт от която и да е точка.

Това ще раздвижи и наследения проблем с летището на Пловдив. Градът има голямо, хубаво летище, но с много съдебни спорове, решени в известна степен.

Нужно е да се осъществи т.нар. модалност на транспорта. Да стане възможно след кацане на летище Пловдив чрез влакова връзка да стигнем до жп гарата и оттам в различни посоки.

-Пловдив се задъхва от презастрояване. С какви мерки може да бъде овладян процесът? Не го ли стимулират постоянните промени в Закона за устройство на територията?

-ЗУТ наистина търпи непрекъснати усъвършенствания, но не той е в основата на проблема с презастрояването на Пловдив. Като град община реално той има възможност да се разширява само в своите граници.

Затова строителите търсят варианти да пакетират все повече жилища на тази ограничена площ.

Извън този обективен фактор ЗУТ е много категоричен по параметрите, по които могат да се застрояват отделните зони – зелени площи, отстоянията от сградите, допустимата височина.

Тук законът е дал възможност на общинските съвети, приемайки Общия устройствен план, какъвто Пловдив има отдавна, да посочат и зоните за отстояване, и височините на сградите в отделните квартали.

Става дума за математически формули, които ЗУТ е фиксирал законово. Ако тези формули се спазват, няма да има проблем.

На практика обаче се използват т.нар. частични изменения в устройствения план, като всеки инвеститор си вади в общината разрешително за параметрите на сградата. Пловдив се застроява на парче и то там, където вече има инфраструктура. Затова хората получават клаустрофобия от нови никнещи сгради, от презастрояване.

Изходът за Пловдив е нов генерален общ устройствен план, в който гражданите да се произнесат за зелените зони, височината на сградите, паркоместата, основни параметри на комфортното живеене в големия град.


-Болна тема за Пловдив, предизвикала оживени дискусии и протести, е Тютюневият град. Къде е разковничето за решаване на проблема, има ли оптимистичен сценарий?

-Разгледах обстойно Тютюневия град, който е уникален район с характерни сгради. Смятам, че лицето на тези сгради трябва да бъде запазено.

За съжаление, много години и държава, и община, и институции като ДНСК и НИНКН са абдикирали от функциите си, без да дават решение на въпроса. От това страдат както собствениците на недвижимите културни ценности, така и инвеститорите.

Всички губят от това мълчание, най-вече пловдивското общество. Сградите се рушат – пловдивчани споделят с мен, че се страхуват да минават по тези улици заради падащи предмети и рушащи се стени.

Смятам, че обликът на тези сгради трябва да бъде запазен, независимо какво ще струва това на собствениците. Имаме примери в цяла Европа, където има чудесно запазени антични стени на сгради.

Около тях са създадени паркинги, сгради с обособени галерии, културни институции, офисни площи, жилища. Подобно решение на въпроса може да обособи Тютюневия град като новото културно средище на Пловдив, включително за изложби и представления.

За пример може да служи решението за Капана, допреди десетина години най-срутената част на Пловдив. Днес това е център за културни събития и отдих.

-Наводненията в Карловско съживиха страхове за подобна трагедия и в Пловдив. Как да изчезне джунглата в коритото на Марица?

-Бедствието в карловските и пловдивски села се случи не защото природата ни наказа, както се опитват да ни убедят управляващите, а заради бездействието на отговорните институции – Агенцията по горите, Басейнова дирекция, Напоителни системи, както и местната власт.

Те са допуснали да има сериозна масова незаконна сеч в тази част на планината, както и да не бъдат почистени коритата на реките и деретата.

Слава богу, този път ни се размина без жертви, за разлика от предишните трагедии в Бисер с 10 загинали и Аспарухово с 14 жертви. За съжаление виновници за тези трагедии така и не бяха намерени.

Тази безнаказаност води и до безхаберието на институциите.

Ако една по-висока вълна, предизвикана от подобен тип бездействие, стигне до Пловдив, тя ще помете и изкорени дърветата в коритото на реката.

Тези трупи ще задръстят основите на мостовете и преливането към центъра и кварталите на Пловдив ще е въпрос на часове. Щетите при подобно бедствие ще бъдат за десетки милиони.

Сега превантивно, за много по-малко средства, дърветата в коритото на реката могат да се изсекат.

-ГЕРБ ви обвиняват, че докато бяхте министър, не е изграден нито метър магистрала. Бившите ви коалиционни партньори от ПП пък твърдят, че сте свалили кабинета, защото не са ви позволили да „нахраните“ избрани фирми с 3.9 млрд. Каква е истината? Къде е разковничето за магистралите, чието спиране наследникът ви нарече „идиотия“?

-Често хората подписват документи, след което говорят срещу решенията си.

В случая сегашният регионален министър Шишков като съветник в политическия кабинет на служебния министър на регионалното развитие Комитова се е подписал под решение на междуведомствена комисия, че

т.нар. инхаес процедури за строежа на АМ “Хемус” и магистралата Видин- Ботевград са порочни, нарушили са член 17 на ЗОП, трябва да бъдат прекратени.

Служебното правителство обаче не ги прекрати. Но аз се съобразих с мнението им и отказах да плащам по договори, обявени от служебното правителство за незаконни. Това не спря работата, просто бях принципен и не платих нито стотинка.

В диалог с фирмите и Камарата на пътните строители се разбрахме и намерихме вариант, за да се продължи напред и да се възстановят плащанията.

Твърдо решен съм да продължим усилията парламентът да даде възможност тези инхаус договори да се прекратят, след това да се трансформират по старите им цени отпреди инфлацията, и да продължат като нормални строителни договори – за строителство на магистрала, не за доставка на техника и материали, което е абсолютна измама.

Внушенията, че съм търсил начини да се плаща на фирмите, са абсолютно неверни. Както сега плащат, както и предишното служебно правителство е плащало на фирмите, можех и аз така да им платя.

Но аз не съм дал нито стотинка.

Очевидно решението трябва да се вземе от следващото НС. Само парламент може да разсече този възел.

Другият голям проблем, с който обаче се справих, беше текущият ремонт и поддръжката на всички пътища.

Тази криза се разви през март и април, когато се оказа, че няма как да поддържаме в летен режим пътната мрежа. Отвори се много широка врата за произшествия, много загинали и ранени хора по пътищата.

В диалог с парламента успях да получа възможност да се продължат старите договори и по старите цени да продължи поддръжката.

-Добра идея за държавата или предизборен трик е референдумът за президентска република, предложен от лидера на ИТН?

-Полезен е всеки референдум, в който се чува мнението на хората по важен въпрос. Голям радетел съм на това народът да се пита често по въпроси, от които зависи животът ни.

Това ме срещна със Слави и сценаристите през 2015 г., когато проведоха своя референдум за мажоритарната система.

Бях от малкото депутати, които, макар скептично настроени към зададените въпроси, приех референдума. Убеден съм, че при демокрацията важи правилото на Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече.

Колкото повече референдуми се провеждат, толкова повече народът ще е наясно какво иска. Сегашният закон за допитванията трябва да се промени.

С 2 млн. гласа избираме президент, с 2.2 млн избираме депутати, от които произтича цялата власт в държавата. А с 2.5 млн. подписа не може да бъде взето важно за хората решение.

Това е причината да съм „за“ всеки референдум. А дали в бъдещо допитване ще се прецени да сме президентска или парламентарна република, нека кажат хората.

-Ако ИТН прескочи бариерата и стане част от 48-ото НС, каква ще е ролята ви и с кои партии ще си партнирате? Как отговаряте на упреците, че сте скрита патерица на ГЕРБ и ДПС, за да не може да се формира кабинет около ПП?

-Що се отнася до патерицата, нека припомня, че именно ИТН е партията, която отстрани ГЕРБ и ДПС от властта. Това е безспорен факт. И сега декларирам, че ИТН няма да прави коалиция с ГЕРБ и ДПС.

Не чувам обаче останалите да казват това. Напротив, чувам да казват: ако Борисов се пенсионира, може да се партнира с ГЕРБ.

Ние обаче не сме ОК с този модел и няма да участваме. Но това не означава, че чертаем нови червени линии, както го правят от ПП. Тогава защо отиват на тези избори?

А колкото до прескачане на бариерата, не забравяйте, че и в трите предшестващи вота ИТН винаги е бил изненадата. Така ще бъде и сега.

Не само, че не стои въпросът дали влизаме в парламента или не, а напротив, ще има много приятна изненада като резултат за симпатизантите и гласувалите за “Има такъв народ”.

Визитка

Гроздан Караджов е водач на листата на “Има такъв народ” за Пловдив град и Хасково за предстоящите избори. Роден е на 14 декември 1966 г. в Стара Загора. Завършва първа английска езикова гимназия в София и право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Активен участник в студентските протести през 90-те години. Председател на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на независимите студентски дружества.

На парламентарните избори през 2014 година е избран за народен представител от листата на Реформаторския блок в 24-ти многомандатен избирателен район София.

От 27 ноември 2014 година до 9 декември 2015 година е председател на постоянната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения при Народно събрание на Република България.

Напуска поста на председател заради бламиране на съдебната реформа от страна на ГЕРБ.

Избран от 47-ото Народно събрание за заместник министър-председател по регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството на 13 декември 2021 г.

Подава оставка като вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството на 9 юни 2022 г., след като лидерът на партия ИТН Слави Трифонов обявява, че изтегля министрите, излъчени от партията му в правителството и слага край на коалицията.

Интервюто е дадено за “Марица”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts