| | | |

Николай Милков: Русия може да мобилизира българи с двойно гражданство във войната срещу Украйна

„Русия може да мобилизира и българи с двойно гражданство във войната срещу Украйна, ако са на нейна територия.“

Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков в отговор на журналистически въпроси.

“Тези, които имат български паспорт, само български паспорт, за тях проблемът е липсата на билети за връщане в родината.

Хората с двойно гражданство. Те са третирани като руски граждани с руския паспорт и им е връчена и военна книжка. Така че е твърде вероятно да бъдат спрени да напуснат страната”, заяви министърът.

По думите му българското външно министерство поддържа контакт с българските граждани в Русия, особено студентите и има готовност да помогне за прибирането им и настаняването им в комплекса на посолството.

България не е изпращала официално наблюдатели на референдумите, няма и информация за участие на български граждани. “Ако има такива, те са били там в лично качество”, допълни Николай Милков.

Осмите санкции за Русия – протича подготовка по този проект.

Доколкото са обект на преговори, ние не можем да влезем в конкретика. Принципите на работа – санкциите трябва да засилват натиска над Русия, трябва да се избегнат и минимизират отрицателните ефекти на европейските икономики, обясни министър Милков.

Вчера вечерта в МВнР е пристигнало предложение за това какво да съдържа пакетът санкции, а в момента тече оценка, за да се сформираме становище.

„Ние трябва да представим това становище и то да се отчете в хода на съгласуването. Сроковете обаче са много къси – към обяд трябва да дадем отговор, а това изисква колективно действие на редица ведомства.

Спешната реакция представлява най-голямото предизвикателство в случая. Когато санкциите бъдат приети, ще информираме обществото за това какво съдържат те,” обеща служебният министър на външните работи.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts