| | | |

Интересно! А как ще изглежда парламентът, ако в неделя гласуват само ромите

ГЕРБ са отново първа сила, но ПП са чак пета, сочи изследване в 16 квартала с преобладаващо ромско население

Доста различно би изглеждал парламентът след вота в неделя, ако гласуваха само циганите у нас. Това поне показва проучване сред ромската общност, представено в БТА-София днес.

Първа сила пак са ГЕРБ с дял от 18.9%, но от всички запитани. 20.4% са обявили, че няма да гласуват. Втора сила сред циганите е ДПС – 13.5%, а трета – „БСП за България“ с 12.6%.

„Има такъв народ“ твърдо би прескочила бариерата. Тя взима 7.9% от всички роми, участвали в изследването. „Продължаваме промяната“ пък е чак пета сила в тази общност с 4.6%.

Радикалните националисти от „Възраждане“ взимат 2.0%. Изследователите обясняват, че този вот се дължи най-вече на антиваксърските тези на прокремълската партия.

„Изправи се, България“ взима 1.7%, а „Български възход“ – 1.4%. „Демократична България“ пък не би прескочила бариерата за влизане в парламента, ако зависеше от циганите – 0.7%.

За друга формация биха гласували 2.2% от тях.

Сериозен дял – 14.0%, обаче са казали, че ще гласуват, но още не са решили за кого.

Изследването е направено в периода 15 – 22 септември сред 1041 души в 16 квартала с преобладаващо ромско население. Максималната грешка е 3%. Проучването е извършено при „систематичен случаен обход на адреси“, лице в лице, с таблети.

То бе представено от доц. д-р Алексей Пампоров – социолог в Българската академия на науките /БАН/, както и от Миглена Михайлова, Кадрин Хасанов и Александра Георгиева от екипа на Постоянната ромска конференция.

снимка Кадър

Изследването бе представено вчера ( 30 септ.- бел. ред. ) в София

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

16-те места, на които е направено проучването
снимка Кадър
снимка Архив

Similar Posts