| | | |

Наследство от Промяната: Пенсиите за октомври – орязани надежди

Напразни се оказват надеждите на много хора, че от 1 октомври ще получат по-високи пенсии.

Двама от всеки трима няма да получат увеличение на пенсиите от 1 октомври.

Очакванията са, че малко над 700 хил. пенсионери ще получат по-висока пенсия през следващия месец, обявиха от социалното министерство. Същевременно общият брой на пенсионерите в страната е над 2 млн. души, пише Труд

Промяна на пенсиите няма да получат хората, които са излезли в пенсия през последните години, както и повечето на минимална пенсия.

От 1 октомври се преизчислява пенсията, която човек трябва да получава според стажа и осигурителния си доход.

Ако тази пенсия след преизчисляването е под минималната, човекът ще продължи да взима минимума от 467 лв. Близо половината от всички пенсионери в страната са на минимална пенсия.

Преизчисляването ще се извърши служебно от НОИ и не е необходимо пенсионерите да подават заявления. В резултат на преизчислението средната пенсия ще доближи 725 лв. и ще нарасне с 8,5%, показва прогнозата на НОИ.

Във връзка с предстоящото преизчисляване от Министерството на труда и социалната политика разпространиха отговори на най-често задаваните от гражданите въпроси.

От 1 октомври ще бъдат преизчислени отпуснатите до края на 2021 г. трудови пенсии.

Това са пенсиите за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствени пенсии, изчислени от тях.

В тази категория влизат и пенсиите за военна и за гражданска инвалидност, ако размерът им, като по-благоприятен, е определен като за пенсия за трудова злополука и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишките добавки, изчислени от пенсии за трудова дейност.

На преизчисляване не подлежат пенсиите за трудова дейност, отпуснати след 31 декември 2021 г., както и пенсиите, които не са свързани с трудова дейност.

Това са социалните пенсии за старост, социалните пенсии за инвалидност, персоналните пенсии, както и пенсиите за военна и гражданска инвалидност, изчислени в процент от социалната пенсия за старост.

Преизчисляването ще стане на две стъпки. Първата стъпка е да се определи базовият размер на пенсията към годината на отпускането ѝ.

Той ще се определи от средномесечния осигурителен доход за страната, с който е отпусната пенсията, индивидуалния коефициент на пенсионера към 30 септември 2022 г. и продължителността на осигурителния стаж към същата дата, умножена със съответния процент за годините и месеците осигурителен стаж, който е определен по действащото законодателство към датата на отпускане на пенсията.

За пенсиите, отпуснати до края на 2007 г. се взема предвид средномесечният осигурителен доход за страната за същата година – 398,17 лв.

Базовият размер на пенсията към годината на отпускането ще бъде увеличен за всяка следваща календарна година с процент, който е равен на по-високия от процента от ръста на средномесечния осигурителен доход или хармонизирания индекс на потребителските цени през предходната година.

За пенсиите, отпуснати преди 31 декември 2007 г., размерът се увеличава с процентите за всяка календарна година след тази дата.

Когато преизчисленият размер на пенсията и размерът є към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсията се определя в по-високия размер.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts