| | | |

Гласуването на българските избиратели в Турция се активизира следобед

В следобедните часове се активизира гласуването на избирателите с българско гражданство в общо 166-те секции в Турция, предаде БТА.

“Няма големи опашки пред секциите, но там, където се гласува с хартиени бюлетини, върви по-бавно и се натрупват повече хора”, заяви председателят на Асоциацията за дружба и сътрудничество на балканските турци в Авджълар Ефраим Камбероглу.

По думите му към момента са гласували около 800 души в секциите в Авджълар и около 400 в секциите във Фирюзкьой (по неофициални данни).

В двете секции в квартала Картал на азиатския бряг на Истанбул досега са гласували над 330 души, но се очаква, че до края на изборния ден броят ще нарасне.

От Ялова съобщиха за висока избирателната активност, в четирите секции досега са гласували около 1100 души.

Според Лютфи Йозгюр от изселническата асоциация наблюдатели на партии с нередовни документи в Ялова са се оплакали от нарушения на изборния кодекс, които по думите му нямат основания.

“Твърденията им са абсолютно неоснователни. Напротив, членове на секционните комисии закъсняха тази сутрин и така се създаде допълнително напрежение, секциите бяха отворени по-късно от определения от ЦИК час, за което сезирахме отговорните”, каза той.

Според сведения от неофициални източници в Бурса гласуването върви по-слабо. В района са разкрити 40 секции, най-много след мегаполиса Истанбул.

От Одрин съобщиха, че там за пръв път в секциите в града и в Кешан се гласува с машини.

“Това е новост за нас. Успяваме да се справим, защото има нагледни материали, илюстриращи как става гласуването, не е сложно”, заяви Осман Балтаджъ, гласоподавател.

От Асоциацията ЕЛБАРДЕР в град Ескишехир сигнализираха, че за заместник-председател на една от трите секции в града е бил определен човек, който не знае български език и не е запознат с изборния процес.

По думите на председателката на ЕЛБАРДЕР Незиха Билен те са изпратили до ЦИК възражение, но към момента положението е останало непроменено.

Турският вестник “Миллиет” публикува статия във връзка с вота в България, озаглавена ”Българският народ гласува на парламентарни избори“.

Изданието отбелязва, че гласоподавателите в България ще гласуват за четвърти път през последните 18 месеца в среда на политическа нестабилност и икономически затруднения.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts