| | | |

“Натовецът” Радев излезе с оправдания защо не подкрепя влизането на Украйна в НАТО

Ден след като стана ясно, че българският президент Румен Радев не се е присъединил към 9-те държавни глави от Източна Европа, подкрепящи с декларация влизането на Украйна в НАТО, от пресцентъра на „Дондуков“ 2 внесоха разяснения относно причината.

Тя е, че това може да стане “само след мирни споразумения с Русия!”

От Прессекретариата на държавния глава разпространиха позиция по повод приетата от 9 президенти на страни от Централна и Източна Европа декларация по отношение на Украйна и нейното членство в НАТО, към която не се присъединиха България и други страни от региона.

В нея се казва:

“Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави”.

Ето пълния текст на позицията на Румен Радев:

Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО.

Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа.

България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност.

Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната.

Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави.

Какво пише в декларацията, приета от 9-те държавни глави на държави от Централна и Източна Европа:

“Ние, държавните глави на страни от Централна и Източна Европа, страни, чиито лидери посетиха Киев по време на войната и видяха със собствените си очи последиците от руската агресия,

не можем да останем безмълвни пред грубото нарушаване на международното право от страна на Руската федерация, поради което издаваме следната декларация: потвърждаваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии.

Твърдо подкрепяме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещо присъединяване на Украйна”, се казва в съвместното изявление.

Подписалите декларацията призовават Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии.

“Подкрепяме Украйна в нейната отбрана срещу руската инвазия, изискваме Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии и насърчаваме всички съюзнически държави да увеличат значително военната си помощ за Украйна.

Всички, които извършват престъпления на агресия, трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда”, се казва в документа.

Декларацията е подписана от президента на Румъния Клаус Йоханис, президента на Чешката република Милош Земан, президента на Естония Алар Карис, президента на Латвия Егилс Левитс, президента на Литва Гитанас Науседа,

президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президента на Република Черна гора Мило Джуканович, президента на Полша Анджей Дуда, президента на Словакия Зузана Чапутова.

Украйна входира кандидатурата си за членство в Алианса по ускорена процедура само часове след като руският президент Владимир Путин обяви анексирането на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts