| | | |

Проф. Витанов поряза много лошо ПП и каза как може да се състави правителство

Трети поредни парламентарни избори, ниска избирателна активност и отново сме пред дилемата ще се състави ли кабинет.

“В България се борят две тенденции – едната е ГЕРБ, ДПС и каквито партии има на статуквото, другите са партиите на промяната.

За да има стабилно правителството, едната от тези тенденции трябва да си замине, а другата да остане. Това нещо ще се реши на местните избори”

Този коментар направи математикът от БАН проф. Николай Витанов в студиото на “България сутрин” по Bg On Air.

снимка Архив

“Останаха 6,5 млн. мишлета. Виждаме събрани на едно място твърдите електорати на партиите, които са 30%, които гласуват. Останалите 70% са разпръснати във фазовото пространство.

Как се управлява такова нещо – много трудно. Най-устойчивият вариант е служебното правителство, то е отместената тенджера.

Ако тръгне да се образува редовно правителство, означава да сложите тенджерата на котлона, който е много силен. В тенджерата не може да има коалиция от една или две партии, а от поне 3.

С 3 съставки в манджата пак няма да стане, защото интересите са различни”, каза още той.

Според математика от БАН при четворна коалиция отиваме в сферата на фантастика, тъй като в България четворните коалиции не работят.

По думите му ДПС и “Възраждане” трудно ще влязат директно в правителство, а единственият начин е да се направи кабинет с мандата на ГЕРБ.

По-вероятно е нещо да се направи с третия мандат, а не с втория на “Продължаваме промяната”, отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.

“Радев държи доста власт в страната чрез служебното правителство. Държава много трудно се управлява с по-малко от 135 депутати. Не виждам как ще се събере такава коалиция.

Нещата отиват на служебно правителство и нови избори. Решителната битка ще бъде на местните избори”, подчерта проф. Витанов.

За финал той посочи, че Ковид-19 се активизира и броят на новите случаи расте. Според него ще ни връхлети Ковид вълна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts