| | | |

Христо Бойкикиев изтрещя: Борисов затръшва вратата

Идеята за участие на ДПС в някаква управленска конфигурация е рецепта за създаване на проблем

Бойко Борисов е този, който затръшва вратата за пореден път.

Това казва съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в интервю за „Дойче Веле“ по повод вчерашната пресконференция на ГЕРБ.

„Ако започваме с разговора кой какво проваля, значи цялото упражнение на Борисов е просто подготовка за следваща предизборна кампания.

Ние ясно обявихме от какви приоритети ще изхождаме, ако някой търси нашата подкрепа:

1.Ясно отношение към путинската агресия и всички следващи от това политики в отбраната, сигурността и енергетиката;

2.Ясно отношение към модела на системна корупция в България и следващите от това политики за реформиране на прокуратурата, ВСС, регулаторите и службите;

3. Антиинфлационни политики, насочени към стимулиране на растежа и инвестициите.

Не чухме нищо конкретно по втория приоритет. ГЕРБ продължават да избягват темата.

Когато към това прибавим и идеята за участие на ДПС в някаква управленска конфигурация, за нас това става рецепта за създаване на проблем, а не за намиране на някакво решение.

Впрочем, според нас, за да можем да говорим за каквото и да било работещо решение, във формулата трябва да присъства “Продължаваме промяната”, обяснява Христо Иванов.

Той коментира още:

„Когато имаме неутрална прокуратура и съд, за които всички сме съгласни, че именно те ще проверяват кой е корумпиран – става дума не за предварително посочени лица от някого, а за всеки един при равни условия – едва тогава ще може политическият разговор да се върне само на полето на политиките.

Затова ние смятаме, че фундаменталната предпоставка за преодоляване на разделенията и едва след това за формираме на едно или друго управление, е разговор, който започва с признаване на факта, че в България има корупционен модел.

И продължава с начините този модел да бъде ликвидиран, включително с реформа на прокуратурата.

Аз такова признаване от Борисов за пореден път не чух, въпреки че призовавам за това от много време.

И не знам кой е виновен, че не може да се случи разговорът, при положение че ние от години призоваваме за едно и също нещо, но все се правят, че не ни чуват, дори когато са тръгнали да искат от нас подкрепа.“

Иванов признава, че с ГЕРБ имат съвпадение по отношение на „анти Путин“, но това не било достатъчно.

„Е да де, но другия приоритет няма как да го пропуснем. За нас тези два приоритета са свързани, те са фундаментални – и не можем да кажем, че само единият е достатъчен.

Искам изрично да припомня: ние търсихме разговор с ГЕРБ още в миналия парламент, канихме ги в една комисия, официално, публично, на равни начала да почнем този разговор по цивилизован начин.

Те отказаха грубиянски. Бранеха интересите на Гешев, така все едно той им е лидер, а той пък им осигури пълен комфорт и ненаказуемост. И дори си чатеха.

За каква промяна можем да говорим? Та те дори по време на кампанията заобикаляха темата и я подменяха с какви ли не имитации. Сега отново Борисов нищо не казва по този въпрос.

Но искат подкрепа от нас и готвят почвата да ни прехвърлят отговорността за собственото си нежелание или невъзможност да направят и крачка напред по тази фундаментална тема.

Да повторя пак: първата евроатлантическа ценност е върховенството на правото! Първата!

Ние не отказваме разговор, дори предложихме да го проведем в институционален формат, във формат КСНС, където официалните представители на партиите, ангажирани с това, което говорят, в протоколиран процес, да дадат своите рецепти за излизане от кризата.

Как си го представят като теми, като приоритети във времето.

И на тази база да видим как излизаме от тази криза – в този парламент или в следващия парламент“, коментира още съпредседателят на ДБ.

Те винаги били готови на публичен разговор по въпроса със съдебната реформа.

„Пак да припомня предложението ни за парламентарна комисия.

Най-важното е да се опитаме да постигнем съгласие по това как вървим напред.

Пак ще повторя: според нас има тема, която е фундаментална предпоставка изобщо за възможността да се преодолява разделението. Трябва да видим какво ни е разделило. А това е въпросът за корупцията и за правосъдието.

А когато не се казва нищо смислено по този въпрос от страна на Борисов, аз мисля, че той е този, който затръшва вратата. За пореден път“, добавя Христо Иванов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts