| | | |

Знакови лица от големите партии останаха извън Народното събрание

Без мандати останаха няколко от водещите лица на големите партии в 48-ото Народно събрание след разместванията заради преференциите.

Сред знаковите за ГЕРБ лица извън парламента отново е ексшефката на 44-ото НС Цвета Караянчева.

От “Демократична България” пък не влиза едно от остриетата на десните – Антоанета Цонева, а ДПС не успя да вкара в Народното събрание доайена д-р Хасан Адемов, който бе депутат цели 20 години.

Без депутатско място ще е и проф. Асен Балтов – бившият директор на УМБАЛСМ “Пирогов” не успява да влезе от пета позиция в листата на ГЕРБ в 23 МИР София.

Лидерът на Младежкия ГЕРБ Георг Георгиев е феноменът на избори 2022 – заради него двама от преференциално избраните депутати в Ловеч се отказват от мандатите си.

Георгиев беше изместен от избираемото второ място в Ловеч заради преференциалния вот за третия Иван Миховски.

Според БНР обаче Миховски се е отвел от листата, независимо че е спечелил 11.27% лични гласове.

Изненадващо – петият в листата на ГЕРБ-Ловеч Иван Грънчаров, който също има над 7% преференциален вот, е решил, че вече не иска да става депутат, пише “Булевард България”.

Така Георг Георгиев влиза от третия опит в Ловеч. Другият му шанс през 24 МИР София беше блокиран, защото преди него влизат Тома Биков, юристката Рая Назарян и Евгения Алексиева.

Депутатският мандат на бившия областен управител на Разград Гюнай Хюсмен също е под въпрос – той може да влезе в 48 Народно събрание само ако Десислава Атанасова му отстъпи място и избере да изпълни мандата си през Русе.

Радостин Василев, Иво Атанасов и Георги Георгиев от “отцепниците” на ИТН в 47 Народно събрание успяват да си спечелят мандат през листите на “Продължаваме промяната”.

Кирил Симеонов, Светлин Стоянов и Деян Петков остават назад в подреждането, изместени от по-предните кандидати в листите (Русе, Плевен и Враца) или попаднали в региони с нулев мандат за ПП (като Търговище).

Водачът на ПП в Русе Николай Събев (министър на транспорта в кабинета “Петков”) е обявил, че се отказва от мандата си и ще освободи още едно място за листата в областта

.Предпочитанието на Асен Василев ще е решаващо за това дали бившият министър на културата Атанас Атанасов ще стане депутат в 48 НС или не – Василев е избран едновременно от София-23 и от Хасково, където Атанасов е резерва.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts