| | | |

НА ЖИВО Вижте как “Промяната” отговаря на офертата на Борисов за кабинет

Първи коментар на офертата на Бойко Борисов за кабинет правят от “Продължаваме промяната”, които останаха втора политическа сила в новия парламент.

Кирил Петков и Асен Василев няколко дни обмисляха публично отправеното им предложение на лидера на ГЕРБ съставяне на евро-атлантически кабинет с конкретни приоритети.

Според запознати “Продължаваме промяната” са провели няколко заседания поради разногласия по темата в партията.

В нощта на изборите Петков и Василев бяха категорични, че няма да нарушат принципите си и да влязат в коалиция с ГЕРБ и

ДПС. Но запазиха мълчание, след като Борисов отправи офертата си и даде знак, че самият той е готов да отстъпи встрани, а преговорите ще се водят от контактни групи и експерти като Соломон Паси и Росен Плевнелиев.

Ще бъдем конструктивна опозиция. Няма да пречим на съставяне на правителство. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ.

Това заяви на пресконференция съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев.

Другият съпредседател Кирил Петков обяви приоритетите на ПП. Сред тях са и въвеждане на две тарифи за ток, вода и газ, както и приемане на еврото и присъединяване към Шенген.

ПП ще бъде конструктивна опозиция на кабинет на ГЕРБ . Над половин милион подкрепиха ПП с ясно послание, че няма да влезем в коалиция на кражбата.

Правим точно това, което сме обещали на нашите избиратели- Няма да отидем на разговор с ГЕРБ за съставяне на кабинет. Ако втория мандат дойде при нас, ще проведем НС и ще съобщим, обясни Асен Василев на брифинг в БТА.

Българските избиратели бяха изправени пред избор – управление, което видяха от друга страна връщане на ГЕРБ и Борисов. Изборът бе направен – оттук – нататък мандатоносителят има правото и възможност да сформира кабинет.

Така ние направихме трудна и сложна коалиция, която беше наясно, че трябва да има нов модел на управление.

Най-сложното в момента е да има стабилно управление. Няма да пречим на сформирането на кабинет. Имаме ред политики, които искаме да подкрепим

Другият съпредседател Кирил Петков обяви приоритетите на ПП. Сред тях са:

-Закон за антикорупционната комисия с разследващи функции

-Въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор от български съдия

-Увеличаване на минималната работна заплата до 850 лв.

-Увеличаване на пенсиите са 20%

-Нова дефиниция за енергийна бедност

-Таван на цените на тока

-Гарантиране на минимална работна заплата за младите медицински сестри и лекари съответно от 1500 лева и 2000 лева

-Запазване на данъчната политика – никакво увеличаване на данъчни ставки

-Въвеждане на две тарифи за ток, вода и газ

-Приемане на еврото и присъединяване към Шенген

Вдигане на данъчния кредит, таван за цената на тока за българския бизнес от 250 мгват часа, 300 лева за газа независимо от пазара.

Важно е да кажем – няма да се увеличават никакви данъчни ставки, бюджетен дефицит до 3 процента, тук ще бдим над всеки лев, подкрепа за България за влизане в еврозоната и Шенген, подчерта Петков.

Важно е приемане за 22 закона по плана за възстановяване и устойчивост. По всички тези политики ще сме конструктивна опозиция

Няма натиск от американска страна върху нас, отсече Петков на журналистически въпрос.

Основният урок, който си взехме е, че ако не искаме да виждаме гражданите на площадите, да се гледаме в очите, трябва да изпълняваме обещанията си, заяви Асен Василев

За нас евроатлантическата ориентация на България не стои под въпрос, доколкото това изисква решения в парламента, но правителство няма да подкрепим, коментира Даниел Лорер.

“Промяната” не очаква да има разцепление в редиците си при вот за кабинета в парламента.

Оставали в добри отношения с ДБ, но няма да правят обща група, за да са първи, защото това би подменило вота на избирателите.

На въпрос за оставки заради резултата на ПП, отговорът на Асен Василев бе: Не.

Кирил Петков настоя, че не е работа на служебното правителство да решава въпроса с новите самолети и този въпрос трябва да влезе в парламента.

Има доста министри, чието поведение е странно и към тях ще имаме много парламентарни въпроси, заяви Василев в отговор на въпрос биха ли подкрепили вариант служебното правителство да остане редовно.

Дали свалят доверие от президента? Призивът на президента е правилен, ние също искаме редовно правителство, обясни Асен Василев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts