| | | |

Украински медии: Наши командоси взривиха Кримския мост

Взривяването на моста, който свързва Крим с континентална Русия, е организирано и проведено от командоси от Службата за безопасност на Украйна (СБУ).

Това твърди украинската агенция УНИАН като се позовава на свой източник от специалните служби. “Взривяването на моста е спецоперация на СБУ”, твърди източникът на медията.

Пресслужбата на СБУ обаче не е коментирала, уточняват от агенцията.

“Не коментираме. Ролята на СБУ или някоя друга наша част в това ще бъде коментирана след окончателната ни победа”, отговорил пред УНИАН прессекретарят на СБУ Артьом Дехтяренко.

Вече е ясно, че това не е инцидент, а диверсия, пише друга украинска медия – “Страна”. Медията обаче посочва, че има и друга версия – че това не е дело на Украйна.

Кримският мост, който минава над Керченския проток, бе взривен рано сутринта на 8 октомври.

Първоначалните информации бяха за гръмнал влак с цистерни гориво. Впоследствие обаче на видеа от охранителните камери се видя, че взривът идва от пътното платно, вероятно от камион-бомба и засяга и влаковата композиция.

В руски медии и Телеграм-канали се появи и снимка на въпросния камион, вижда се и как той спокойно минава през всички проверки преди моста.

Засега не е ясна съдбата на шофьора на камиона.

Съществуват две версии – той или е загинал, или е успял да изскочи от кабината преди взрива.

Но това би било зафиксирано на камерите, а и камионът би променил траекторията на движението си. А такова нещо няма. И затова той по-вероятно е загинал.

Има версии, че той е бил камикадзе, но според други не е знаел за бомбата в камиона.

В социалните мрежи се появиха спекулации, че украинците са ползвали мини подводница, която е стигнала в близост до моста и е атакувала от морето.

Според други версии мостът предварително е бил миниран, защото преди него има камери, които фиксират дали в преминаващите превозни средства има наркотици, взривни вещества или други опасни вещества.

Малко след взривяването на моста руски представители заговориха, че е дело на “украински вандали”.

В резултат на взрива бе разрушено едното пътно платно.

Руският президент Владимир Путин назначи специална комисия за разследване на “чрезвичайното произшествие”, както официално в Русия наричат взривяването на моста.

В Крим бе наложен лимит на хранителните стоки, които може да закупи един човек. Причината е, че полуостровът се снабдява основно по Кримския мост

Трима души са загинали при днешната експлозия на Кримския мост

Предполага се, че двамата от загиналите – мъж и жена, са пътували в кола, която в момента на взрива е преминавала покрай товарния автомобил, който избухна сутринта, съобщават следствените органи на Руската федерация.

Телата на жертвите са открити във водата, самоличността им се изяснява. Третата жертва е шофьорът на камиона. Съобщава се, че той е руски гражданин от района на Краснодар.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Интернет

Similar Posts