| | | |

Военни пилоти: Защо търсим изтребители, различни от Ф-16? Някой е поел обещание към Грипен?

Покрай новината, че МО търси заместващи изтребители докато дойдат новите Ф-16 блок 70, някак си остана в сянка чисто експертният въпрос какъв тип самолети искат българските ВВС.

На фона на съобщенията, че МО е пратило писма за оферти на САЩ, Швеция, Израел и Франция, хора от ВВС недоумяват защо търсим самолети, различни от Ф-16.

Както е известно шведите вече са ни предложили “Грипен”, а от французите се очаква оферта за ветерана „Мираж 2000“.

Странно защо няма отговор от САЩ и Израел, които единствени могат да ни предложат Ф-16, макар и по-стари модификации.

Какъв е смисълът да вземем самолети, различни от Ф-16, независимо от тяхната възраст и цена, след като наши пилоти вече се обучават именно на Ф-16?

Азбучна истина е, че поддръжката на различни типове излиза много по-скъпо. Едно е да поръчваш резервни части и ремонти само за един тип, друго е за няколко. Поддържането на складови наличности също оскъпява.

Приучването на определен тип самолет изисква доста време и по принцип е различно за различните типове самолети.

Наивно е да се смята, че пилотът на “Грипен” може веднага да премине на Ф-16 или на който и друг тип изтребител.

Изтребителят не е като автомобила или велосипеда. Всяка модификация има своите специфични особености. А и приучването към даден тип изтребител изобщо не е проста работа, както си мислят някои. от

ВВС получиха горчив урок, след като от първите четирима пилоти, изпратени в САЩ за овладяване на Ф-16, жестоките тестове издържа само един от тях. Но за тези месеци бяха похарчени немалко пари, защото заедно с пилотите за САЩ заминаха и техните семейства.

Но да речем, че това е въпрос на кадрови преценки, за които все някой трябва да поеме отговорност.

Експертите питат какъв е смисълът да се харчат луди пари и да се губи ценно време за овладяването на самолети,различни от Ф-16.

Какво ще стане с тях като дойдат новите Ф-16 блок 70?

Ще ги върнем обратно на предишните им собственици ли?

Или ще сформираме с тях една шарена ескадрила?

Добре, но за други самолети нито има планиран бюджет, нито придобиването им е залегнало поне в 10-те приоритетни проекта за модернизация, приети наскоро от МС.

Тогава? Остават съмненията за дадени преди време, но неизпълнени обещания. А това, че държавата ще затъне в излишни харчове – да не е за първи път?!

Единствено правилното и логично решение на проблема е да се вземат Ф-16 по-стара модификация, може и втора ръка, които след като дойдат новите машини, ше подсилят бъдещата ескадрила Ф-16.

Засега плановете са тя да е от 16 самолета, но нищо не пречи бройката да нарасне примерно на 24. Така ще има и достатъчно резерви.

И докато се моткаме северната ни съседка Румъния купи 32 Ф-16 втора ръка от Норвегия за невероятно ниската цена от 380 млн. евро. А се твърди, че първо норвежците са ги предлагали на нас?!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Източник: Епицентър

снимка Епицентър

Similar Posts