| | | |

Извънредно! ДАНС със заключение след направена първа проверка по случая с камиона – бомба

Камионът, взривил Кримския мост, нито е влизал в България, нито е излизал от страната ни.

Това е заключението на първата проверка по случая. Тя е направена по номера на товарителницата на машината, съобщава “24 часа”.

Службите правят и други справки, за да са категорични по казуса.

Проверките са започнали незабавно след оповестяването на информацията, по разпореждане на служебния министър-председател Гълъб Донев.

Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) проверява маршрута на камиона, взривен на Кримския мост, обявиха днес от контраразузнавателната служба.

От ДАНС уточняват, че причината да се заемат със случая е твърдението на руските власти, че камионът бомба е тръгнал от България.

В съобщението на ДАНС се допълва, че проверката е започнала незабавно след разпространяването на информацията и ставала по разпореждане на служебния министър-председател Гълъб Донев.

По-рано днес от служебния кабинет обявиха, че са изискали информация от специалните служби по казуса с камиона.

В неделя (9 октомври) ръководителят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин на среща с президента Владимир Путин обяви, че маршрутът на камиона, с който беше взривен Кримския мост, започвал от България- тръгнал е от Бургас, където се е качил на ферибот,след това е минал през Грузия. След това е бил в Армения.

Оттам отново отива в Грузия, следва Северна Осетия, откъдето е преминал в Русия. Именно оттам се е качил на Кримския мост и е трябвало да стигне до Симферопол, гласи информацията.

Според Бастрикин експлозията, станала в събота (8 октомври) сутринта, “със сигурност има терористичен характер, това е терористичен акт”.

Според “Комерсант” по предварителни данни “бомбата е задействана дистанционно, а самите атентатори са се намирали наблизо”.

Ставало дума за поне два взрива в 6:07 на 7 октомври и “епицентърът е бил там, където е преминавал камионът”.

Седемте цистерни от влака, преминаващ в този момент по успоредния жп мост, са “видимо ударени от откъснати от взрива фрагменти от конструкцията на моста”.

За собственика и водача съобщения се появиха още в събота – твърди се, че това са младият Самир Юсубов (той твърди, че машината е негова само по документи) и 51-годишният му чичо Махир Юсубов.

Първият е жител на Краснодарския край, вторият е роден в Грузия и отдавна живее в Русия.

Махир Юсубов от години се занимавал с товарни превози, а камионът бил записан на племенника след пътно произшествие през януари 2022 г. в Татарстан.

Изданието твърди, че последният курс е бил до Симферопол, където на 7 октомври (рожденият ден на Путин) да бъдат доставени палети с опаковъчно фолио по поръчка на компанията ТЭК-34 от Уляновск.

Но по някакви причини отпътуването е било забавено. Има версия, че камионът е влязъл в Русия с този товар и се проверяват обстоятелствата на пресичането на границата.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts