| | | |

От ръководството на ГЕРБ съобщиха важна новина за партията и Народното събрание

Най-голямата парламентарна група – на ГЕРБ, ще предложи председател на 48-ото Народно събрание.

Това потвърдиха от ръководството на ГЕРБ и посочиха, че сред депутатите им има най-много юристи в новия парламент, като се започне с председателя на ПГ на ГЕРБ в 47-ото НС

Десислава Атанасова, както и колегите ѝ Радомир Чолаков, Росен Желязков, Бранимир Балачев, Анна Александрова, Стефан Мирев, Екатерина Захариева, Рая Назарян, пише “Труд бг”.

Президентът Румен Радев подписа указа за свикването на първото заседание новоизбраното 48-о Народно събрание на 19 октомври 2022 г. от 9,00 часа.

Както вече “Труд News” съобщи, първият пленарен звънец ще бъде ударен от доайена на депутатите – бившият министър на културата Вежди Рашидов.

В първото заседание на парламента се избира и председател, а това гласуване обикновено е тест и за бъдещо редовно правителство.

Бившият парламентарен шеф Никола Минчев от “Продължаваме промяната” обяви, че формацията им ще откаже, ако им бъде предложен постът председател на Народното събрание.

“Той обикновено е от най-голямата група, а ние не сме такава”, обясни Никола Минчев пред БНТ. Но не стана ясно дали от ПП ще подкрепят председател на НС от ГЕРБ.

Минчев посочи, че от ПП няма да подкрепят евентуално правителство на ГЕРБ при гласуване в пленарна зала.

Но биха гласували “за” по време на заседанията, ако внесеното предложение съвпада с програмата, която от ПП оповестиха.

Междувременно пред Нова телевизия Венко Сабрутев (ПП) нападна ГЕРБ и ги нарече “токсична партия”. Но минути по-късно Тома Биков (ГЕРБ) заяви: “ПП е една радикализирана левица.

Тези хора трябва да бъдат въдворени с усмирителна риза за известно време, за да се успокоят и да почнат да бъдат полезни. Тези хора са некомпетентни. Те са абсолютно сбъркани и те не трябва да управляват страната”.

Тома Биков бе категоричен, че при нови извънредни избори затъваме в кризата и вървим към разпад на политическата система.

На фона на словесните престрелки между ПП и ГЕРБ, от “Промяната” заговориха в синхрон с БСП срещу служебното правителство и демонстративно показаха намерения за обща атака срещу министрите на Румен Радев.

“Действията на служебния кабинет са притеснителни. Те изглеждат като на кабинет, който се кани да управлява дълго.

Сменят се кадри в НАП, в Митниците. Възможно е смяна в Банката за развитие и Фонда на фондовете. Защо беше битката за “Газпром”, като се оказа, че газ има”, заяви Даниел Лорер от ПП пред bTV.

“Предстои да видим какво наследство оставя служебното правителство, още от първия ден ще ги залеем с въпроси”, каза почти по същото време, но пред БНТ Атанас Зафиров от БСП.

И отново повтори, че левицата няма да преговаря с ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”, като обясни, че иначе социалистите ще положат всички усилия за съставяне на правителство, но ако това не се случи, то вината няма да е на БСП.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts