| | | | |

Сотир Цацаров и Кирил Петков ще си водят по двама свидетели в съда

Бившият шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров ще заведе в съда двама свидетели по делото за непозволено увреждане, което води срещу експремиера Кирил Петков.

Това става ясно от определението на съдия Деница Цветкова от Софийския районен съд, с което “Сега” се запозна.

Двамата свидетели на Цацаров ще говорят за негативните му емоционални изживявания и последици от изявленията на Кирил Петков за отнетия му допуск до класифицирана информация.

Единият свидетел ще обясни преживяванията на Цацаров на работното място, а вторият – преживяванията извън него.

Кирил Петков също ще води двама свидетели, които да установяват факти и обстоятелства, свързани със заповедта за отнемане на достъпа на Цацаров, довеждането ѝ до знанието на Петков и при какви обстоятелства е станало това.

Искът

Цацаров съди Петков за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на личния и професионален авторитет, честта и достойнството, както и психологически и физически дискомфорт, притеснение, безпокойство и тревожност вследствие на негови изявления, направени на 14 януари 2022 г.

На тази дата Петков, по това време премиер, обяви, че на Цацаров (тогава шеф на КПКНОПИ) е отнет допускът до секретна информация. Ден по-рано Цацаров анонсира оставката си от антикорупционната комисия.

“Радвам и приветствам ДАНС и българските служби за сигурност така да покажат решителни действия, че всеки път когато те виждат, че има нарушение на закона, да действат и оттук нататък да е ясно, че няма човек, който ще бъде над закона.

И за мен това вече е истинска постъпка, че промяната е дошла, няма хора, които ще бъдат над закона оттук нататък”, каза Петков.

“За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция на високите етажи на властта, показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, тази работа, която всички ние като български граждани се надяваме да беше свършила.

Така, че оценката ми е отрицателна, силно отрицателна”, каза още Петков.

А също и: “Всеки човек, който има достъп до класифицирана информация с гриф “строго секретно” трябва на всеки три години да минава т. нар. тест за надеждност.

Да бъдеш надежден е човек, който не използва класифицираната информация извън нейното предназначение.

Сега, понеже самите данни, самите те са класифицирани и аз нямам право да ги изкажа, но явно ДАНС е преценила, че тази надеждност по закона за класифицираната информация не е спазена от г-н Цацаров”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts