| | | |

Захариева: Замесването на името на страната ни от страна на руския президент е заради предишния кабинет

“Намесата на България е с цел да се спомене натовска държава. Не вярвам да има българска следа. Въпросът е да се замислим защо точно България.”

Този коментар направи пред БНР Екатерина Захариева от ГЕРБ, бивш министър на външните работи във връзка с разследването на взрива на Кримския мост, в което бе спомената България.

Тя смята, че замесването на името на страната ни от страна на руския президент е заради “абсолютно колебливата позиция на предишното правителство” за войната в Украйна.

“Той просто счита, че България е слабо звено в НАТО, затова необезпокоявано може да спекулира с името на България.”

Мълчанието на българското правителство в случая не помага, отбеляза бившият външен министър.

“За съжаление, продължава тази колеблива позиция на България. Колкото по-бързо се извърши тази проверка и колкото по-бързо се опровергае, толкова по-добре за България.”

Относно преговорите за бъдещо правителство Екатерина Захариева посочи, че със свикването на парламента на 19 октомври президентът дава време на всички политически партии, не само на ГЕРБ.

Тя нарече това “малко по-дълъг период за успокояване на страстите и вразумяване на политическите лидери”.

Позицията да направим коалиция с ДПС и “Възраждане” е абсолютно безпринципна, заяви Захариева в предаването “Преди всички”. Запитана има ли шанс контактната група тя изтъкна, че Плевнелиев и Паси са “ясни евро-атлантици”.

В ГЕРБ все още не е обсъждан вариантът за трети мандат за партията на Стефан Янев “Български възход”.

По думите на Захариева ако първите две политически сили не направят кабинет, “е почти невъзможно да се направи с третия мандат, още повече с най-малката партия в момента”.

“Не желаем да посочваме нито премиер, нито министри все още. Поставяйки име на масата, това е вредна практика, не помага за постигане на съгласие и консенсус”, допълни тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts