| | | |

От ГЕРБ показаха червен картон на “Възраждане” за властта

Съвсем скоро се очаква да започнат преговорите за съставяне на кабинет с мандата на ГЕРБ.

Първата политическа сила на тези избори поиска разговори с партиите по политики, но почти всички до момента заявиха невъзможност да се коалират с партията на Бойко Борисов.

“Проблемът е, че в последните години се градят повече “червени линии” и “червени стени”, отколкото да се мисли какво може да се свърши. В момента не каним за правителство, а на разговори по основни теми, за да видим дали ще намерим общи точки.

Ако ги намерим – тогава може да се говори за конкретни политики, които да излъчат и правителство”, каза Христо Гаджев от ГЕРБ в студиото на “България сутрин”.

Той припомни, че разговорите ще бъдат водени от Соломон Паси и Росен Плевнелиев.

“Те са тези, които поддържат комуникация с останалите. Казаха, че ще започнат разговори след сформирането на Народното събрание. Все още не съм чул някой официално да е отказал разговор.

Най-важното за нас е да има съставено редовно правителство, което да преведе страната през зимата и да излезем от кризите, в които ни вкара предишното правителство.

Трябва да намерим изход от тази задънена улица, а ако не започнем да си говорим за това, което ни обединява – нищо няма да свършим”, добави Гаджев в ефира на Bulgaria ON AIR.

От партията на Борисов дават заявка, че искат да върнат диалога в Народното събрание.

“Диалогът в последните 3 събрания беше изгубен, беше заменен от крещене, обвинения и никакво уважение между управляващи и опозиция. В края на миналото Народно събрание някои от лидерите осъзнаха тази грешка. А правителството само се свали.

Нито едно правителство в историята на света няма как да падне от вот на опозицията, защото мнозинството поддържа правителството.

Нямаше да има правителство, ако ИТН не беше част от него. Дори министрите от “Има такъв народ”, които подадоха оставка, не успяха да бъдат свалени”, смята гостът.

Гаджев е категоричен, че няма да правят безпринципни коалиции.

“Ние няма да сме тези, които ще вкараме “Възраждане” във властта. Ако “Продължаваме промяната” искат да го направят – нека го направят.

Все още не сме коментирали кой ще е председател на нашата парламентарна група, но предполагам, че ще продължи да бъде г-жа Атанасова.

А председателят на парламента трябва да е от най-голямата парламентарна група – ГЕРБ. Но дори и да не се избере председател, до избирането той отново ще е от ГЕРБ, защото Вежди Рашидов е най-възрастният”, допълни събеседникът.

Гаджев е на мнение, че позициите на “Продължаваме промяната” са неясни, особено по темата за войната в Украйна.

“Едно говорят, но друго правят. Те решиха да се измият с БСП. А за нас втори и трети мандат не седят на дневен ред.

Нашата първа задача е да видим какво може да направим, дори за най-елементарния закон трябва мнозинство”, категоричен е той.

Гаджев подчерта, че който обрече хората на тежка зима, ще е виновен пред тях:

“Ще трябва да понесе отговорността си, защото редовно правителство е единственото, което може да проведе политики през зимата, за да омекоти кризите.

Ние вече направихме няколко компромиса. Подадохме и сигнали за купуване на гласове.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts