| | | |

Шефката на “Булгаргаз” разкри как щяхме да изгорим с десетки милиони заради танкерите на “Промяната”

Заявихме намаление на цената с 29%, Цената за месец ноември ще бъде 166.14 лева.

Намалението спрямо септемврийската цена (353 лева) е 53% или близо 187 лева. Това е благодарение на тръжните процедури на дружеството, които стартира.

Това заяви шефката на “Булгаргаз” Деница Златева, коментирайки в ефира на bTV цената на газа през ноември.

снимка Архив

“Драстично падане на цена, драстични са разликите в отстъпките, на които се е купувал газа преди и които се оферираха сега на търга, включително и на доставчика, който бе предложил седемте танкера.

В една от компонентите, която е основна ценообразуваща, отстъпката е близо с 30% по-голяма. Това са танкерите, от които купихме само един, защото имаше само един слот”, каза още тя.

“Ако бяхме приели тогава офертата за танкерите, за трите танкера, защото останалите четири бяха хипотетични, със сигурност щяхме да платим няколко десетки милиона повече сравнено с офертата, която получихме на този търг от същия доставчик.

Ако в момента работехме с отстъпките по предишните договори, цената щеше да е с 20% по-висока от цените, които ние сега даваме.

Ако едно жилище от 110 квадрата се отопляваше при техните цени от месец септември то щеше да плати месечно 700 лева.

При цената, която постигнахме с прозрачните търгове, цената за отопление ще е 350 лева. Цената на газа е два пъти по-ниска”, обясни Златева.

Шефката на “Булгаргаз” подчерта отново, че новите ниски цени се дължат на отстъпките, които са постигнати. Тя разкри също как е протекъл търга за газа.

“В процедурата за месечните процедури преговори няма. Фирмите подадоха своите оферти, те бяха заключени с пароли. Те бяха отключени пред комисия.

Нямаше вмешателство от служители и директори, които да получат оферти на своя мейл, да ги отворят и да ги съгласуват с доставчиците и накрая да спечели избран доставчик.

Офертите се отвориха в точно определен час, в много тесен кръг, те бяха декриптирани от ИТ мениджъра на компанията и започна оценката.

С ясни тегловни коефициенти, знае се колко се дава за отстъпката от толкова до толкова, какви точки се дават за условията за плащане.

Постигнали сме изключително добри условия за плащане, кредитни лимити. Всички тези ползи от тази прозрачна и конкурентна процедура се видяха сега в крайната цена, която внесохме за газа”, каза Златева.

Тя съобщи още, че в момента тече процедура за месец декември.

“Фирмите, които участваха за месец ноември, заявиха интерес и за декември. Очакваме отстъпките да се запазят, което ще ни позволи да гарантираме една устойчива цена, тоест, да няма пикове. Тази конкурентна процедура се изразява и в цената, която внесохме днес”, каза тя.

“Сега правим това за ноември и декември.

На 17 октомври предстои дружеството да участва в годишния търг за капацитет за Ревитуса. Ще участваме за да осигурим слотове за цялата 2023 година.

Паралелно върви търга и за цялата 2023 година за газ. От 2024 проблемът със слотовете е решен, защото имаме достатъчно капацитет на строящия се терминал в Александруполис”, каза още Златева.

Количествата от компаниите осигуряваха пет пъти потреблението на България, отбеляза Златева, в отговор на въпроса, че можем и без “Газпром”. Тя уточни, че комуникациите с “Газпром” продължават всеки ден, защото това се изисква от договора. До сега обаче няма отговор.

Златева обаче заяви, че не може да каже, дали в микса за България има руски газ.

“Газът, който е договорен, е втечнен газ, с доставка на Ревитуса. На страницата на гръцкия оператор може да се види списъка на фирмите, които участваха и декларираха слотове”, каза още тя.

Газът за България е осигурен. От 1 октомври България получава цялото си количество азерски газ по интерконектора с Гърция. Това е една от причините цената на газа да падне. Това е голям успех на служебното правителство, отбеляза тя.

Над 80% е запълнено хранилището в Чирен. До края на месеца се очаква да бъде запълнено на 90%, съобщи още Златева.

След нея в студиото бе Венко Сабрутев, който обвини служебното правителство, че не си е свършило работата със седемте танкера. Ако те били купени, по неговите думи, цените щели да паднат още по-рано

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts