| | | |

ИЗВЪНРЕДНО! Въоръжен нахлу в българския културен клуб в Охрид „Цар Борис III”, крещял “Българи фашисти”

Грозно посегателствто срещу новооткрития клуб на българско културно сдружение, носещо името на цар Борис III в Охрид

Въоръжен нахлу в българския културен клуб в Охрид „Цар Борис III”, открит преди броени дни.

Мъжът, който е македонски гражданин, е нанесъл щети по сградата – счупил табелата и витрините. Крещял “Българи фашисти”, съобщи NOVA

В момента на нападението в клуба били основателите му. Те не са се поддали на провокацията и не са отвърнали на агресията. На мястото бързо дошли полицаи и спрели нападателя. Не е ясно дали той е задържан.

Вандалската проява е станала буквално преди минути.

Клубът бе открит само преди пет дни. По време на церемонията, която беше охранявана от полицията, стотина представители на опозиционните партии “Левицата” и ВМРО-ДПМНЕ протестираха с антибългарски плакати, като скандираха, че цар Борис III е “фашист”, а българите „татари“.

Веднага след това дойде и остра реакция на министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

“Откриването на българския клуб “Цар Борис III” в Охрид е провокация, която е в ущърб на българската общност в Република Северна Македония, в момент, когато се отваря дебатът за промяна на конституцията на страната”, коментира той.

По думите му въпросът е вътрешен за Република Северна Македония, защото тези клубове се основават от граждани на страната и са регистрирани в страната и съгласно законодателството на Северна Македония.

„От една страна правото на сдружаване е неприкосновено и това е гарантирано от конституцията. В точка втора от Конвенцията за защита на малцинствата се казва още и това, че сдружаването трябва да се прави в дух на толерантност, диалог и приятелство. Тъкмо на това не отговаря името на клуба “Цар Борис III” . Това име нито съответства, нито подпомага приятелството, напротив, по-скоро е основа за раздор, затова го смятам за провокация”, каза Османи на седмичния си брифинг пред медиите тогава.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts