| | | |

Проф. Топалов: Митрофанова е нагла, не трябва да бъде допускана на първото заседание

Би трябвало Брюксел да следи всяка една стъпка на Северна Македония и за да се доубеди в правотата на българската държава, че тя прави всичко възможно пред тази държава (б.р. Северна Македония) и общество да се отворят европейските порти, но то не желае.

Това заяви пред bTV историкът проф. Кирил Топалов за нападението на българския културен център в Охрид.

снимка Архив

„Когато се разговаря със Скопие не трябва да се забравя, че се разговаря с Белград и оттам с Москва.

За съжаление, голяма част от обществото иска да има европейски паспорт, за да пътува из Европа и да работи свободно, но не желае да направи и минимална крачка да заслужи това нещо“, добави проф. Топалов.

Според него тонът на това отношение се задава от най-високите етажи на властта.

“България с нищо не провокира, защото България се движи в рамките на законността“, заяви историкът.

В Северна Македония вече не се съобразяват дори с европейските институции. Вижте какво казва министър-председателят им – че го срязвал корема, като си мислил за България.

И президентът им – тези хора задават тона на цялото македонско общество. Вече показаха, че не се борят само с България, но и с Европа, възмути се проф. Кирил Топалов.

Щели да вкарат нов закон – да вкарват каквото си искат и да си стоят в Титова Югославия, гневни се още професорът.

Нали знаете, че има и хора с бавно развиваща се менталност – те още са на етапа на развитие на България през 1944 година. В България монархия е имало, фашизъм не е имало, категоричен беше проф. Топалов.

И напомни, че по времето на цар Борис III Европа е гледала на нас като “чудото на Европа”.

Топалов е категоричен, че Северна Македония трябва да влезе в ЕС, “защото са наши братовчеди”, но въпросът е кога и при какви условия.

За финал професорът беше категоричен, че руският посланик Елеонора Митрофанова няма място като присъстваща на първото заседание на 48-то Народно събрание.

“Тази жена не бива да бъде допускана, но има протокол, който не го позволява. Народното събрание може да го забрани, но трябва единно решение”, каза той, уточнявайки, че Митрофанова се е държала особено нагло на честването на Съединението в Пловдив, когато всички са коленичили в сюблимния момент, а “тя остана да стърчи като призрак” над главата на президента.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts