| | | | |

Радан Кънев пусна кьорфишек: Служебното правителство пробвало да саботира интерконектора

Евродепутатът от ДБ Радан Кънев хвърли бомба в ефира чрез отговор от Еврокомисията на негово питане за интерконектора с Гърция, тръгнал в пълния си обем доставки на азерския газ от 1 октомври.

От писмото до Кънев става ясно, че Брюксел е бил принуден да наложи натиск върху служебното правителство на Гълъб Донев заради съмнения, че се прави опит за саботаж на газовата връзка “Комотини-Стара Загора”.

Ето какво пишат точно от ЕК:

“Всяко умишлено възпрепятстване може да се счита за престъпление срещу финансовите интереси на ЕС, което потенциално би могло да попадне в сферата на компетентност на Европейската прокуратура”.

Това означава, че на “Дондуков” 1 директно са били предупредени, че ще си имат работа с Лаура Кьовеши, ако забавят и с ден документацията на ICGB.

Ето как превежда Кънев писмото от ЕК:

“Отговорът на въпроса ми до ЕК по повод опита за забавяне на завършването на Интерконектора Гърция-България (IGB), благодарение на който цената на газа у нас пада два пъти с по 30%, без грам внос от “Газпром”.

В превод от “Брюкселски диалект” – Комисията вероятно е упражнила натиск и заплаха със съдебно преследване за всеки опит за възпрепятстване.

Въпросите до ЕК всъщност са мощен и ефективен инструмент за парламентарен контрол, особено важен в нашата политическа криза, в която редовен парламент и отчетна власт просто няма…

Затова и още днес продължавам с въпрос до ЕК за непрозрачното удължаване на концесията на “Лукойл” за пристанище “Росенец”.

Припомняме, че още с встъпването си в длъжност служебният кабинет започна систематично, настъпателно оплюване на работата по интерконектора, включително със снимков матиерал на предстоящите тогава довършителни работи.

От писмото до евродепутата обаче става ясно, че от Брюксел много внимателно са следили процеса, включително по получаването на Акт 15 и Акт 16, за да започне газовата връзка работа в пълния си обем.

За кореспонденцията между “Дондуков” 1 и Европейската комисия представителите на българските медии досега не бяха информирани.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts