| | | | |

Сензационно: Разкриха кой е хакерът с псевдоним Емил Кюлев, който подлуди цяла България с рекет и изнудване

19-годишният Тодор Илиев е хакерът с псевдоним Емил Кюлев, който през последните две години предлагаше данни на хакнати държавни и финансови институции, както и частни компании, пише Глас нюз бг.

По молба на криминалния психолог Тодор Тодоров, който заедно с екипа си работеше по разкриването му, самоличността на дигиталния бандит не бе съобщавана до сега.

Кой е Теодор Илиев?

През 2020 г. той твърдеше, че разполага с източени данни от МВР, Софийски Районен съд, Прокуратура на Р България, Народно събрание, „Български пощи“, Комисия по хазарта, национални медии и редица частни фирми.

Авторът на престъплението предложи и достъп до данните срещу заплащане и съобщи, че приема плащания в криптовалута.

Хакерът, който ползва името на застреляния преди години банкер Емил Кюлев обяви, че е използвал личните данни на близо 2 хиляди длъжници към фирма за кредити.

Стана ясно също, че е изнудвал и влиятелни бизнесмени. Прави неуспешен опит да изнудва публично Алексей Петров.

В собствен сайт, където бяха качени файловете от базата данни и тарифите за тях, хакерът публикува записи от телефонни разговори с Петров.

Алексей Петров, който е доцент по национална сигурност, и екипът на Тодор Тодоров проведоха частно разследване и стигнаха до извършителя.

Най много трансакции към биткойн адреса на Емил Кюлев – и като брой, и като стойност – са направени през ноември 2020 г.

Тогава стана публично известно, че хакерът е откраднал личните данни на клиенти на iCard.

Информация за инцидента се появи в медиите на 26 ноември 2020г.. Още на следващия ден по адреса на Емил Кюлев са преведени над 1.4 биткойна, които биха стрували над 60 000 долара по текущи цени.

Емил Кюлев напомни за себе си през януари 2021 г. Тогава той обяви, че е източил бази данни на над 80 застрахователни брокери. Базите данни бяха предложени за продажба на цена от 150 хил. евро.

Имейлът, който тогава Емил Кюлев разпрати до медиите, завършваше с изречението: Whoever backs off from paying digital peace tax, gotta swallow it hard.

В същия имейл той обясняваше, че още по Коледа е съобщил на Sirma – компанията, която поддържа сървърите, на които се намират хакнатите бази данни – за пробива.

В една от изявите си хакерът поиска освобождаването на олигарха Николай Банев, обвинен за източването на редица предприятия и пране на пари.

“Освободете Николай Банев до 3 дни , да не забравяме, че държа 70% от българския застрахователен сектор в голите си ръце. И имайте предвид, че от решението ви зависи цял икономически сектор”.

Последната засега изява на Емил Кюлев е от май 2021 г. Тогава той публикува в блога си твърдение, че е хакнал бази данни на няколко сайта, включително и сайта за хотелски оферти VIPoferta.

ГД БОП започва проверка по случая преди две години. В началото на 2021 г. сайтът на хакера бе свален от антимафиотите. По случая работят компетентните институции.

Затова, че зад псевдонима Емил Кюлев стои хакерът Теодор Илиев потвърждава бившата му приятелка. От наши източници научихме, че тя е подала жалба срещу него в столично районно управление за домашно насилие. Пред разследващите тя разкрила, че Теодор всъщност е хакерът, представящ се за покойния банкер.

Към днешна дата обаче хакерът Теодор Илиев не е задържан. По наша информация той е извън страната.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts