| | | |

Гуцанов се ожали: Абсурдно е! Изгониха руски дипломати, Митрофанова не я поканиха, сега и Зеленски …

„БСП никога не се примирява с подобни нелепости. Тук вече става едва ли не едно наддаване на десните партии-надпревара кой ще направи по-абсурдно предложение.

Ако върнем малко назад нещата с изгонването на руските дипломати преди няколко месеца, предложението на ДБ, а и това от вчера вече минава всички нормални граници.

В крайна сметка ние сме български партии и трябва да защитаваме интереса на България.

Непоканването на Митрофанова е едно пределно ясно отношение към руската държава.”

Tова заяви Борислав Гуцанов, член на Изпълнителното бюро на БСП и избран за народен представител Борислав Гуцанов в ефира на БНР.

Гуцанов посочи, че левицата е против това г-н Зеленски да говори на първото заседание на парламента и запита какво той би могъл да каже на българския народ.

„Ако се върнем назад- полагаше ли Украйна достатъчно грижи за българското малцинство в последните години? Все пак това е българската държавност и парламент. Какъв е приносът на украинския президент към нашата държава?

Българският президент е този, който се обръща към народните представители. Това наистина започва да звучи нелепо.

В една толкова сложна ситуация, пред която сме изправени и Европа е губещата. И ние да правим подобни движения – явно наистина не разбираме на къде върви голямата геополитика“, коментира социалистът.

„Трябва да има мир. Това е ключът, към който се стремим, както и как да презимува всяко едно българско семейство. Да могат да си платят сметките за тока и да бъдат на топло и светло, а не да има хора, които да умират от студ и глад.

Смятам, че и преди първото заседание трябва да се обсъжда какво ще се прави с бюджета за 23-та година.

Голяма част от българите наистина се притесняват от случващото се в Украйна и ще има ли примирие не толкова между Русия и Украйна, а между Русия и САЩ“, добави той по отношение на конфликта в Украйна и приоритетите пред българската държава.

Гуцанов е категоричен, че БСП са за това да има редовен кабинет и правителство. „А не- да не знаем в момента изнася ли се оръжие или не се изнася. Защото виждаме какви снимки излизат от определени самолети и никой не коментира те дали са верни.

Това са въпроси, на които обществото трябва да знае отговорите.

Много е трудно в момента да се каже каква е формулата. Защото преди 3 месеца от „Възраждане“, ГЕРБ и ДПС свалиха редовното правителство. Значи те са имали друго виждане за управление.

И е съвсем нормално в момента първата политическа партия ГЕРБ да направят всичко възможно да има редовен кабинет.

Ние не можем да участваме с тях. Защото от 12 години се борим срещу този модел и не може само през последната година от тяхното управление да има 7.8 млрд. раздадени без конкурси и закони“, обобщи той за конфигурациите при съставянето на бъдещото управление.

„Ще положим всички усилия да има редовен кабинет. Защото е важно за нас налагане на таван на цените на ток, вода, газ и парно.

На следващо място е ключово важно за БСП да продължи и социалната програма. Едно е пенсионерите да си получат тези увеличения, които сега взеха и съвсем друго, ако това не се беше случило.

Това се отнася и за безплатните детски градини и ясли, които станаха безплатни благодарение на нас.

Разбира се, че искаме да направим така, че нашата програма да бъде част от управлението на страната, но не и с цената на всичко“, посочи Борислав Гуцанов за приоритетите на Българската социалистическа партия.

Той призова министъра на отбраната да каже как е станало така, че по негово време се е предложило закупуване на още 8 нови самолета F-16, когато не са дошли първите, за които вече са платени 2.2 млрд. лева.

„След което 10 дни по-късно се направи предложение и за покупка на Грипени. И то неща, които ще дойдат след 3-4 години.

Един служебен кабинет да прави подобни неща идва малко в повече.

Силно се надявам да не е замесена България в това нещо, което се случи на моста в Крим. Но в крайна сметка трябва да се направи много точно разследване какво се е случило и дали сме били ползвани само като транспортен коридор“, допълни социалистът.

„Прокуратурата е една от институциите в България, която трябва да бъде уважавана. Независимо, че от БСП имаме сериозни претенции към нея.

Искаме да има там промени и това е нещо, за което се борим през последните години, но за жалост не успяхме да намерим мнозинството в предходното Народно събрание.

Абсолютен прецедент е прокуратура да се меси във вътрешните работи на политическа партия. Ако трябва да погледнем формално – дори нямаме призовки за цялата тази процедура.

Аз силно се надявам, че прокуратурата е допуснала грешка.

Мисля, че за тях е по-важно да се занимават с корупционните сделки от времето на ГЕРБ. Да се занимават и с това, което се случва по улицата с шофьорите, които са пияни и дрогирани. А не с това какво се е говорило на вътрешнопартиен форум.

За 131 години никой не е успял да ни забрани какво да говорим – повярвайте ми и сега няма да се случи“, каза в заключение Борислав Гуцанов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts