| | | |

Тома Биков изригна: Искаме проверка пипани ли са машините, имаме съмнения

Ние искаме да разберем дали машините са пипани. Когато са минали изборите, трябва да се анализира как е протекъл изборният ден. Това трябва да се види на първо място от ЦИК, от Министерството на електронното управление и партиите.

Доц. Явор Томов е наш представител, отишъл да види предварително машините за гласуване – той код не е видял. Този код не се вижда за един час.

Това заяви Тома Биков от ГЕРБ в ефира на Нова телевизия.

Биков разказа, че от ГЕРБ не са успели да видят кода на машините на 28 септември, когато експертите на партиите трябваше да го проверят в Министерството на електронното управление.

По думите му техният експерт е получил обаждане да отиде там на 18-и септември и то неформално и от член на ГЕРБ, който работи в ЦИК.

За 28 септември не сме получили покана, но дори да бяхме, този код не може да се провери за един час. Нужни са около 2 месеца, настоя Биков. Затова и поиска проверка да се направи сега.

Очевидно имаше бъгове сега. Например, както изписа – “Дневникът е поправен”.

Аз не твърдя, че е от кода, ние просто нямаме никакви гаранции, че кодът е направен добре. Като не сме видели и не сме го проверили, нормално е да се съмняваме, каза той.

Според него трябва да се направят промени в Изборния кодекс, за да се дадат гаранции на обществото, а не толкова на партиите.

„Ние се съмняваме в машините, съмнява се и цяла Европа, защото никъде там няма въведени такива машини. Няма никаква гаранция за контрол на тези процеси”, категоричен е Биков.

За него е съмнително тройното увеличение на гласувалите „Не подкрепям никого” на последните избори спрямо тези от 4 април 2021 г.:

„Където имаме ние висок резултат, там „Не подкрепям никого” също е с висок. Ние не можем да твърдим каквото и да било, но просто го виждаме.”

Той настоява за промяна в Изборния кодекс, защото според него съмненията за честността на изборния процес вредят на доверието и в изборите, и в политиката.

„Ние нямаме решение по отношение на това искаме ли да се върне смесеният модел – машини и бюлетини.

Моето мнение е, че ние не сме готови за 100% машинно гласуване”.

Помните ли как се прие? За една нощ от написан закон на коляно. Няма как да няма бъгове, защото ние не бяхме готови за това, възмути се той

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts