| | | |

Предозиране: Ще държим ГЕРБ и ДПС далеч от изпълнителната власт, ДБ е изключително важен фактор за формиране на правителство

„ГЕРБ трябва да бъде държана далеч от изпълнителната власт, както и ДПС. Това е наш ясен ангажимент.

“Да пуснете ГЕРБ в изпълнителната власт е като да оставите малко дете само в сладкарница. Това гледахме 12 години и затова те драпат толкова. ГЕРБ знае как да се промени, но не е само да го казват на пресконференции, а да го направят”.

Това заяви Ивайло Мирчев от “Демократична България”.

“Тепърва ще решаваме за кой да гласуваме за председател на Народното събрание, но смятаме, че Никола Минчев се справи истински добре като председател на Народното събрание”, каза още той пред bTV.

“ГЕРБ се опитват да си измият ръцете с “Демократична България” или пък са разбрали, че ДБ е изключително важен фактор за формиране на правителство.

Още в предния парламент Христо Иванов се обърна от трибуната на Народното събрание към новото мнозинство между ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” и им каза, че ако сега свалят правителството нямат план какво ще направят.

ГЕРБ нямаше партньор на предишните три избора, няма партньор и сега. А това е така, защото ГЕРБ не иска да се промени. За да се промени, трябва да застане срещу корупционния модел, който сам създаде”, категоричен бе той.

“Четирите теми, за които ще разговаря контактната група на ГЕРБ в лицето на Росен Плевнелиев и Соломон Паси, са евроатлантизъм, финанси, социална сфера и правосъдие. Те се припокриват с нашите приоритети, но на думи, а на дела – не.

В програмата на ГЕРБ винаги има една точка за съдебната реформа. Когато обаче стане дума за борбата с корупцията в рамките на Народното събрание, ГЕРБ ги няма.

Когато трябваше да изслушаме Гешев или имаше някакво развитие срещу Гешев, те го пазеха, бяха на амбразурата. ГЕРБ освен на думи и на пресконференции, реални действия не предприемат.

Тук не става дума за персоналната смяна на Иван Гешев. Проблемът е да не се роди нов Гешев.

Трябва да има реформиране на прокуратурата. С началото на управлението на ГЕРБ в съседна Румъния беше сключено предпазно споразумение с Международния валутен фонд.

Резултатът е, че в Румъния тази съдебна реформа мина и има две правителства в затвора. В България няма нито един осъден министър.

Ако слушаме ГЕРБ, България е най-некорумпираната страна. Но всички знаем, че тук усещането е различно.

В Румъния има много кметове в затвора и вече когато в Румъния искаш да станеш министър си задаваш въпросна – искам ли да си виждам децата, или 20 години мога да прекарам в затвора, защото съм корумпиран.

В България това го няма, защото министъра има чадър в прокуратурата. Това е моделът “ГЕРБ” и това те не искат да променят.

Няма вариант, в който да подкрепим мандат на ГЕРБ. За Еврозоната и Шенген ДБ винаги ще подкрепя политики в тази посока”, обясни Мирчев.

Представителят на ДБ признава, че са допуснати грешки при управлението на четворната коалиция – „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“.

По думите му една от тях е начинът, по който беше арестуван лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Ние разбрахме от медиите за този арест, уточни Мирчев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts