| | | |

Радев каза ще получим ли натовско въоръжение, ако дадем нашето на Украйна

„Предоставянето на въоръжение за Украйна, без да са въведени нови образци като заместване, ще задълбочи дефицита на способности за дълъг период от време и то в условията на влошаваща се среда за сигурност, не само на север от нас, но и на Балканите”.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти на учебния полигон „Ново село”.

„Всяка държава-член на Алианса трябва да може да разчита на неговата подкрепа. И всяка една държава трябва да е в състояние да генерира съвременни способности”, каза Радев.

„След четири Консултативни съвета по национална сигурност, искам да напомня, че няма място за повече оправдания за отлагане на модернизацията.

От 3 десетилетия българските политици реформират Българската армия по конюнктурни съображение и резултатът го знаем – съкращения, липса на финансиране, липса на ново въоръжение, дефицит от способности.

В никакъв случай да не се политизират проблемите на Българската армията. Поне в това поле да се работи в единство”, призова президентът.

Той е категоричен, че трябва да има модернизация на армията и трябва да има смяна на въоръжението.

„Буксуването на модернизацията е преди всичко в резултат на отлагането и отхвърляне на множеството програми за модернизация”, каза Радев.

„Домогването до властта трябва да изключва некомпетентността и лъжата, която някои хора непрекъснато разпространяват.

Същите участваха в няколко НС и спъваха години наред модернизацията. Сега бързат да предоставят въоръжение на Украйна, без да са въвели нищо ново и така да ни лишат от това, което имаме в момента ”, каза Радев.

„Мантрата, че като дадем оръжие на Украйна, ще получим въоръжение подарък от НАТО, издава опасна наивност или тежка некомпетентност. Това са сложни процеси, които отнемат години и ще трябва да си платим”, каза Радев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts