| | | | |

Иван Гешев скастри политиците: Времето за политическо говорене изтече. Време е за незабавни действия, тук и сега

Главният прокурор Иван Гешев прави изявление, в което призовава за диалог между институциите в името на възстановяването на законността у нас.

От прокуратурата имат готовност за експертни предложения за промени в законодателството с цел ефективна правна реформа.

“Изправени сме пред провал в борбата с престъпността. Последиците са видими – усещането е, че част от държавните институции са абдикирали от задълженията си.

Виждаме увеличаваща се престъпност, война по пътищата, битова престъпност и телефонни измами, вълна от наркотици в училищата. Миграционният натиск расте и нелегалните мигранти са навсякъде.

Изправени сме до война близо до границите ни и сме пред прага на тежка икономическо-социална криза през зимата.

Задължени сме да гарантираме сигурността на гражданите и това ни е във възможностите, но спешно трябва да възстановим диалога между институциите.

Нуждаем се от незабавни законодателни закони и мерки за овладяването на престъпността. Времето за политическо говорене изтече.

Време е за незабавни действия тук и сега, защото българските граждани го очакват и ние им го дължим, както повелява Конституцията”, заяви Гешев.

Част от държавните институции са абдикирали от задълженията си, каза още Иван Гешев.

Той изтъкна войната по пътищата, доставянето на наркотици в училищата, миграционният проблем.

Службите трябва да възстановят незабавно нормалните отношения помежду си, смята той.

“Хората не заслужават да страдат заради политически цели и финансови интереси, трябва да се загърбят политическите различия. Затова изпратих персонални писма, с която заявявам да се отзова на среща с парламентарно представените групи”, каза Гешев.

Надяваме се, че гласът на магистратите, академичната общност и гражданското общество най-после ще бъде чут при професионален, а не в политически дебат.

Разбирането на Прокуратурата на Република България, е че само взаимодействието в рамките на конституционно установените правомощия на всяка една от властите, диалогът и загърбването на личния интерес и политическите различия може да доведе до постигане на тази цел.

Заявявам своята готовност да се отзова за среща с парламентарно представените партии. ПРБ ще ангажира целия си експертен потенциал, включително с предложения за законодателни промени с цел ефективна и реална правна реформа.

Времето за политическо говорене изтече. Време е за незабавни действия, тук и сега

Очаквайте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts