| | | |

Москва размаха пръст на Берлин: Пресякоха червената линия

Германските власти не трябваше да пресичат червената линия с доставките на оръжие за Украйна, като се има предвид историческата отговорност на страната пред руския народ.

Това заяви руският посланик в Германия Сергей Нечаев в интервю.

“Произведените в Германия смъртоносни оръжия, доставени на режима в Киев, се използват не само срещу руски военнослужещи, но и срещу цивилни.

Това със сигурност е червена линия, която германските власти не трябваше да прекрачват, като се има предвид историческата отговорност на Германия към нашия народ за престъпленията на нацистите по време на Великата отечествена война”, подчерта дипломатът.

Да не говорим за нашия принос за следвоенното обединение на Германия, добави той.

По негови думи тази червена линия винаги е съществувала и в Германия.

Нечаев припомни, че в продължение на десетилетия Берлин се е въздържал да изпраща оръжия, особено тежка военна техника, в зони на въоръжени конфликти.

“По този въпрос имаше широк вътрешнополитически консенсус. Практиката се промени едва сега и само по отношение на Русия”, подчерта той.

Това беше решение на новото коалиционно правителство на Германия, което считаме за сериозна грешка, категоричен бе дипломатът.

Разбира се, подобен обрат нямаше как да не се отрази най-негативно на нашите двустранни отношения и перспективите за тяхното развитие, отбеляза той.

Нечаев предупреди, че “безконтролното напомпване на Украйна с въоръжение в нарушение на международните правила за търговия с оръжие и контрол на износа води само до удължаване на конфликта, нови разрушения, цивилни жертви и по-нататъшна дестабилизация на ситуацията в Европа, включително в самата Германия”.

“Има реална заплаха западните оръжия от Украйна, включително противотанкови управляеми ракети и преносими системи за противовъздушна отбрана, да попаднат в ръцете на терористични групи и екстремистки организации”, подчерта той.

Руският дипломат отбеляза и че “продажбата на смъртоносни оръжия в тъмната мрежа (даркнет) е в разгара си”.

Човек би се надявал, че здравият разум ще надделее, но засега чуваме само за планове за все повече доставки на германско оръжие за Украйна, заключи Нечаев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Интернет

Similar Posts