| | | |

Атанасова: Държавата се намира в критична ситуация, не можем да си позволим детински битки и обиди

България е в толкова критична ситуация, че не можем повече да си позволим спорове, детински битки на надмощие, клевети към опонентите или популизъм, тласкащ държавата към фалита, а обществото към анархия.

Това заяви Десислава Атанасова, председаел на ПГ на ГЕРБ-СДС на първото заседание на 48-ото Народно събрание.

Днес православната църква чества денят на Св. Йоан Рилски -небесният покровител на България.

В своето завещание той казва –бъдете единни, имайте мир. Единството и мирът ще са в основата на политиката на ГЕРБ в този парламент.

Ще се стреми към съгласие, а в държавата – мир, изтъкна председателят на ПГ на ГЕРБ.

България е в толкова критична ситуация, че не можем повече да си позволим спорове, детински битки на надмощие, клевети към опонентите или популизъм, тласкащ държавата към фалита, а обществото към анархия.

Сега има ред кризи – политическа нестабилност все повече има хронична нестабилност към институциите , на фона на война в непосредствена близост, очертаваща се рецесия и инфлация, българите ясно казаха – не желаят да видят противоборство, а единство между политическите сили.

Гражданите са наясно с огромната социална цена, която всички ще платят, ако продължи политическото противопоставяне. Те не искат да я плащат и са прави.

Това е знакът, който дадоха на изборите, при рекордно ниска избирателна активност – те заставиха всички ни да работим заедно и нито една сила да не е в състояние да състави сама правителство.

Отделните сили са били на противоположни полюси и позиции – времето за противопоставяне изтече, това ни го казват гражданите – работодатели.

В спокойни времена всеки може да настоява за своята истина, заяви Атанасова.

Истината е една – след три служебни кабинета и едно на четворна коалиция страната ни не е в състояние да си плаща сметките, предприятията са пред банкрут, хиляди домакинства са изправени пред обедняване.

Единственото е да мислим как да изправим страната на крака, призова Десислава Атанасова.

“За да бъде решена тази сложна задача, са необходими лидерство и политическа смелост.

Това означава да си в състояние да търсиш точки на съгласие с онези, срещу които са гласували собствените ти избирателите.

Вече близо 2 години българският парламент не е в състояние да излъчи стабилно правителство. Все по-тежко стои въпросът има ли смисъл от парламент и парламентарна република”, каза още Атанасова.

По думите й политическа смелост означава да се разделим с опорните точки, дребнотемието и злободневните скандали.

Според нея този подход към единствено е единственият шанс на 48-ото Народно събрание да не се провали.

“Ако и този път някоя от политическите сили не може да надмогне себе си, тогава ще вървим с все по-бързи крачки към разпад на политическата система. В битката с парламентаризма победители няма да има”, добави тя.

“България днес има нужда от антикризисно проевропейско управление”, увери председателят на ПГ на ГЕРБ.

Опитите ГЕРБ да бъде представен като универсално зло са били предизборна пушилка и са обречени на неуспех.

Обвиненията към ГЕРБ до едно са несправедливи и тук отново се замерваме с обвинения, ако не осъзнаем, че единствено заедно можем да се борим с корупцията и да проведем исканата съдебна реформа.

Уважаваме избирателите на всички политически партии и държим да уважавате нашите. Стотици хиляди са гласували за ГЕРБ и искаме да получат нужното уважение, настоя Атанасова.

От нас зависи дали пътят ще е по-дълъг или по-кратък – ако е дълъг, ще минаваме през трънлив път, но ще излезем заедно и по-силни като общество.

А ако е кратък, отново ще поканим гражданите да кажат мнението си за политическите сили, заяви Атанасова.

Според нея пред депутатите е поставена изключително сложна задача да укрепят доверието в Народното събрание.

Същевременно обаче трябвало да разговарят помежду си и да стигат до съгласие не само със съмишлениците, но и с опонентите. Необходими са лидерство и политическа смелост, подчерта Атанасова

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts