| | | |

Мълния! Путин обяви военно положение в новите региони на Русия ВИДЕО

Руският президент Владимир Путин обяви по време на заседание на Съвета за сигурност, че е подписал указ за въвеждане на военно положение в Луганска и Донецка народни републики, както и в Херсонска и Запорожка области, които бяха приети в Руската федерация на 30 септември след международно непризнати референдуми.

Той добави, че документът незабавно ще бъде изпратен за одобрение в Съвета на федерацията, а Държавната дума също ще бъде информирана за решението.

“Освен това, поради настоящата ситуация считам за необходимо да дам допълнителни правомощия на ръководителите на всички руски региони”, каза още държавният глава.

В същото време, организираната евакуация на жителите на Херсонска област към левия бряг на река Днепър е започнала от пристанището на Херсон, предаде БТА, позовавайки се на местната администрация.

Всички властови структури на военно-гражданската администрация в Херсон са започнали да се прехвърлят на левия бряг на Днепър, заяви ръководителят на назначената от Русия администрация Владимир Салдо.

Те ще продължат своята работа оттам, добави той.

Салдо каза, че е въведена седемдневна забрана за влизане на цивилни в Херсонска област, на фона на засилващия се натиск на украинската контраофанзива, предаде Ройтерс.

По негови думи в областта има достатъчно ресурси за удържането на град Херсон и забраната е необходима за “осигуряване на безопасността на цивилните”.

“Градът ще бъде изцяло удържан. Просто се налага да осигурим безопасността на цивилните. Никой няма да се отказва от Херсон, военните знаят какво да правят”, заяви Салдо.

Ръководителят на назначената от Русия администрация на Херсонска област каза, че властите възнамеряват да евакуират 50-60 хиляди души през следващите шест дни.

По негови изчисления през следващите дни ще бъдат евакуирани по 10 000 души на ден. Той добави, че някои региони в Русия се подготвят да приемат хората.

Повече от 5000 души вече са напуснали Херсон през последните два дни, каза Салдо.

Руските сили в Херсонска област бяха отблъснати на около 20-30 километра през последните седмици и има опасност да бъдат притиснати към западния бряг на Днепър, отбелязва Ройтерс.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts