| | | |

Пълен блокаж! И на втори тур парламентът не избра председател между Росен Желязков и Никола Минчев

Парламентът не можа да избере от първия път свой председател.

Това се случва за първи път!

На балотаж депутатите избираха между Росен Желязков от ГЕРБ – СДС и Никола Минчев от “Продължаваме промяната”.

При първото гласуване на балотажа Росен Желязков събра 103 гласа “за” от ГЕРБ и ДПС, 85 бяха против, а 52 “въздържали се”.

Никола Минчев събра 98 “за”, 32 “против” и 110 “въздържали се”. Оказа се, че зад него са застанали ПП, ДБ и 1 от БСП.

Но Росен Желязков не стана председател на парламента, както се очакваше.

Според член 82 на конституцията, припомни Асен Василев от “Продължаваме промяната”, тъй като Желязков не е получил повече от половината гласове (121), изборът му не е валиден.

Наложи се председателстващият заседанието Вежди Рашидов да даде още една почивка – поради настъпилия разнобой в пленарната зала какво се случва с решението кой да оглави НС.

При тази ситуация заседанието не може да се разпусне, тъй като по правилник председателят трябва да бъде избран на първото заседание. Защото утре няма да има кой да го открие. И затова “часовникът трябва да бъде спрян”.

Според Христо Иванов от ДБ се предвижда процедура за повторна номинация, при която може да влезе още една фигура.

Видя се, че ГЕРБ и ДПС са новата коалиция, която застана зад кандидатурата на Желязков. Въпросът е дали ще се появи “златен пръст”, който да осигури победата му, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Ако “Възраждане” и “Български възход” излязат от залата, за да се намали кворумът, това означава, че те са в скрита коалиция с ГЕРБ.

Ако останат в залата, ще гласуваме докато един от кандидатите събере 51% от депутатите в залата, продължи той.

“Не ни е страх. Ще стоим днес тук, докато излезем с председател на парламент”, продължи Петков и заяви, че ПП няма да отстъпят от кандидатурата на Никола Минчев.

Лидерите решават как да продължи гласуването.

В парламента настъпва хаос и депутатите не знаят как да излязат от тази ситуация. В кулоарите никой няма ясен отговор на въпроса как да завърши първият ден на НС.

Изборът на практика ще зависи от “Възраждане”, тъй като със своите 27 народни представители те могат да наклонят везните в една или друга посока.

Има блокаж на процедурата, защото и при следващо гласуване ситуацията ще е същата.

Росен Желязков дори и да получи подкрепа от “Български възход”, няма да събере необходимите му 121 гласа.

А и никой няма да допусне да падне кворумът, така че председателят на парламента да бъде избран с по-малко гласове.

Стана ясно, че при първото гласуване двама души от ПП са подкрепили Вигенин, а трима от ПП са се въздържали за Минчев.

Минчев получи 74 гласа “за”, 29 – “против” и 135 “въздържали се” от 238 гласували.

“За” Желязков от ГЕРБ – СДС бяха 103-ма, “против” – 86, а 51 се въздържаха при 240 гласували.

ГЕРБ настоя първата политическа сила да поеме новия 48-и състав на Народното събрание и с призив за смирение шефката на ПГ Десислава Атанасова аргументира предложението на партията Росен Желязков да оглави институцията.

Тя го определи като подходящ да наложи консенсус между останалите парламентарни сили.

“Извън биографията на Росен Желязков, когото познавам повече от 15 години, знам, че той може да гарантира спазване на правилата и може да носи отговорност.

Знам и че не може да се крие зад чужда отговорност, няма да позволява противоконституционни актове да бъдат емблема на Народното събрание и няма да наложи за норма правото на силата за сметка на силата на правото”, каза за съпартиеца си Атанасова.

Лидерът на ПГ на ПП Андрей Гюров отново номинира Никола Минчев за председател на институцията.

Той призна, че има практика той да бъде избран от най-голямата парламентарна сила, но каза, че имало много примери в миналото на избор на друг шеф на НС.

“Най-важно е да се подходи мажоритарно с оглед личните качества на кандидата”, уточни Гюров. Защото самият Минчев се превърнал в символ на професионализъм и диалогичност в рамките на предишния състав на НС.

Освен това Минчев бил символът на промяната и ново лице на парламентаризма.

“Когато го номинирахме преди 1 година, акцентирахме върху юридическия му професионализъм. Днес можем да добавим, че в ситуация на силно фрагментиран парламент, той е човекът, доказал, че с търпение и добра дума може да се води една много трудна зала.

Той разбира какво е да си пръв сред равни наред с доброто му възпитание и човечност”, отбеляза за съпартиеца си Гюров.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев уточни, че групата не предлага свой кандидат за поста не защото няма подходящо лице, а защото спазва традицията най-голямата парламентарна група да оглави институцията.

И заяви, че ДПС не е спазвало тази традиция само в 47-ото НС, защото тогава най-голямата група е номинирала предишния председател Никола Минчев, на когото е била поискана оставката именно от Движението. “А ние не се връщаме назад”, предупреди Цонев.

И отправи апел – в случай, че Росен Желязков бъде избран за председател, да знае, че не е началник на останалите 239 депутати. “Молим го да забрави от коя група е бил избран, да знае, че зад трибуната всички са равни пред Конституцията, законите и пред правилника”, добави Йордан Цонев от ДПС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Колаж Интернет

Similar Posts